22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisOtvaranjem nove tvornice u Sladkom Vrhu, Paloma okreće novi list uspješnog poslovanja

Otvaranjem nove tvornice u Sladkom Vrhu, Paloma okreće novi list uspješnog poslovanja

Dana, 4. lipnja 2024. godine, kompanija Paloma obilježila je završetak ulaganja u najmodernije tehnologije, ukupne vrijednosti veće od 130 milijuna eura, koja Palominu tvornicu čini regionalnim centrom održive proizvodnje, kvalitetnih proizvoda i usluga. Investicija, koja uključuje dvije nove konverter linije i potpuno automatizirano skladište gotovih proizvoda, osigurava dugoročnu perspektivu važne tradicije proizvodnje papira u Sladkom Vrhu, te održavanje tržišne pozicije Palome i međunarodne SHP grupe. Događaju su nazočili premijer Republike Slovenije Robert Golob, ministar privrede, turizma i sporta Matjaž Han, predsjednik Nadzornog odbora Eko-Investmenta Milan Fiľo i predsjednik Uprave Palome Stevan Lomić.

Kompanija Paloma, osnovana 1873. godine, vodeći je inovativni dobavljač i proizvođač visokokvalitetnih higijenskih papirnatih proizvoda za svakodnevnu upotrebu u Adria regiji, Centralnoj Europi i šire. Među ključnim poslovnim ciljevima koji su doveli do uspješne nove investicije su usmjerenost na vlastitu robnu marku i povećanje prodaje na ključnim tržištima, osiguranje proizvodnje i opskrbe visokokvalitetnim proizvodima, usmjerenost na operativna poboljšanja i bolju efikasnost proizvodnje.

Skup novih investicija pod nazivom “Project Motion” ukupne vrijednosti više od 130 milijuna eura uključuje dvije nove konverter linije za preradu, ubrzanu i naprednu paletizaciju, te automatsko visokoregalno skladište. Novo automatizirano skladište, čija je izgradnja zahtijevala rušenje starih objekata i izgradnju potpuno novog objekta, ima deset etaža i 24.760 paletnih mjesta. Time se omogućava efikasan transport bez uskih grla, stopostotno praćenje paleta i niži operativni troškovi skladištenja i interne logistike.

„U 2021. godini, kada je novi papirni stroj pušten u rad, najavili smo nastavak ulaganja u tvornicu u Sladkom Vrhu. Današnji događaj je dokaz da smo to obećanje održali i uprkos ozbiljnim izazovima u privrednom okruženju. Uspješno nastavljamo poslovanje Palome i SHP Grupe. Kao predsjednik uprave Eco-Investmenta, s punom odgovornošću mogu reći da u Sladkom Vrhu cijenimo tradiciju papira i znanje, te da ćemo nastaviti njegovati te dvije važne vrijednosti. Također, cijenim i odličnu suradnju s predstavnicima Slovenije“, izjavio je predsjednik Nadzornog odbora kompanije Eko – Investment, Milan Fiľo. 

Stevan Lomić, predsjednik Uprave Palome, dodao je: “Kao i većina industrija, industrija higijenskog papira u Europi morala se suočiti s teškim tržišnim uvjetima. Nezamislivo visoka povećanja ulaznih troškova i fluktuirajuća dostupnost materijala imali su velik utjecaj na naše poslovanje. Međutim, mi smo kompanija koja ide korak dalje, čime dokazujemo da smo i u takvim razdobljima sposobni za velika ulaganja, koja će biti ključ budućeg dobrog poslovanja naše kompanije.“

Događaju je nazočio i premijer Republike Slovenije Robert Golob koji je u izjavi za medije istakao: „„Kompanija Paloma je investitor koji je istrajao usprkos preprekama energetske krize i Covida, te je uspješno je završio zelenu tranziciju. U Palomi su uspjeli da svoju tvornicu transformiraju u jednu od najmodernijih tvornica u Europi. Danas je dodana vrijednost po zaposleniku u Palomi veća od slovenačkog prosjeka. Ova poruka je jasna i Vlada će učiniti sve da takve investitore i dalje potiče.”

Izvor: Vecernji

spot_img