19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisPad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

NA WALL Streetu su cijene dionica pale zbog slabijih nego što se očekivalo procjena poslovanja Salesforcea i zbog toga što su ulagači oprezni uoči objave novih podataka o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,86 posto, na 38.111 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,60 posto, na 5.235 bodova, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 16.737 bodova.

Cijeli tehnološki sektor pod pritiskom

Najveća je gubitnica jučer bila dionica Salesforcea, s padom cijene za gotovo 20 posto, nakon što je taj tehnološki div objavio slabije nego što se očekivalo procjene prihoda i zarade u idućem razdoblju.

To je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor, pa su cijene dionica u tom sektoru jučer pale u prosjeku 2,5 posto.

Pao je i komunikacijski sektor, u prosjeku 1,1 posto, dok su svi ostali sektori S&P 500 indeksa porasli.

Jučer je objavljena druga procjena prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju porastao 1,3 posto godišnje, a ne 1,6 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

“Očekivali biste da će smanjenje procjene rasta gospodarstva potaknuti rast cijena dionica jer to znači da bi Fed zbog usporenog rasta uskoro mogao početi smanjivati kamate. No, ovoga puta izostala je takva reakcija tržišta”, kaže Mark Hackett, direktor u tvrtki Nationwide.

Ulagači su oprezni jer će danas biti objavljeni novi podaci koji će pokazati kako se u travnju kretala inflacija. Analitičari procjenjuju da je, prema indeksu cijena proizvoda za osobnu potrošnju, iznosila 2,7 posto na godišnjoj razini.

Cijene su dionica mjesecima rasle zahvaljujući špekulacijama da će američka središnja banka ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, što bi podržalo rast gospodarstva.

Inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani

No, te su špekulacije splasnule jer svi posljednji makroekonomski podaci pokazuju da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Zbog toga čelnici Feda već dulje vrijeme ponavljaju da bi kamatne stope mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

No, na tržištu se ipak nadaju optimističnijem scenariju, prema kojemu bi Fed do kraja godine smanjio kamate u dva navrata.

Unatoč lošoj izvedbi indeksa na Wall Streetu u ovom tjednu, najveća svjetska burza na putu je još jednog mjesečnog dobitka, već šestog u sedam mjeseci.

Od početka mjeseca Nasdaq indeks skočio je oko 7 posto, S&P 500 oko 4, a Dow Jones 0,8 posto. Tijekom svibnja sva tri indeksa dosegnula su rekordne razine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 posto, na 8.231 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 18.496 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 7.978 bodova.

Izvor: Index

spot_img