13.7 C
Travnik
Petak, 17 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetKinezi testiraju svoj novi, najnapredniji nosač aviona: U čemu je jednak, a...

Kinezi testiraju svoj novi, najnapredniji nosač aviona: U čemu je jednak, a u čemu zaostaje za američkim

Testiranje novog, najnaprednijeg kineskog nosača aviona Fujian počelo je danas u Šangaju. Testiranje će biti u Istočnom kineskom moru, 130 kilometara od brodogradilišta Jiangnan koje je prije šest godina počelo izgradnju ovog plovila.

Kineska državna medijska agencija Xinhua je objavila da je ovaj nosač aviona porinut 2022. te da su u međuvremenu završena ranija ispitivanja. Težak je 80.000 tona, što znači da je teži od prethodna dva kineska nosača aviona – Shandonga (66.000 tona) i Liaoninga (60.000 tona). Kako je objavio CNN, samo mornarica Sjedinjenih Američkih Država ima nosače aviona koji su veći od Fujiana.

Ključna karakteristika novog kineskog nosača aviona jeste sistem elektromagnetnog katapulta koji omogućava lansiranje većih i težih aviona. S druge strane, na nosačima aviona Shandong i Liaoning se za lansiranje letjelica koristi “stil skijaških skokova”.

Analitičari smatraju da će Fujianova mogućnost da lansira veće avione s većim opterećenjem municije značiti i veći borbeni domet u odnosu na preostale kineske nosače aviona. Bivši kapetan američke mornarice Carl Schuster je mišljenja da je Kina novim nosačem aviona napravila veliki iskorak.

Poređenje s američkim nosačima aviona

Fujian se elektromagnetnim katapultom za lansiranje aviona pozicionirao u rang s najnovijim američkim nosačem aviona “Gerald Ford”. Stariji američki nosači aviona, njih deset, imaju katapulte na parni pogon. Međutim, kako piše CNN, svi američki nosači aviona zadržat će dvije ključne prednosti u odnosu na Fujian, a to su snaga i veličina.

Naime, američki nosači aviona imaju nuklearni pogon dok Fujian pokreće konvencionalno gorivo, što znači da mora otići u luku ili sačekati tanker kako bi se napunio gorivom. Nadalje, prema procjeni vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), veći američki nosači mogu prevoziti 75 aviona dok Fujian može prevoziti 60 aviona.

Analitičari su primijetili da američki nosači imaju više katapulta, dužu stazu za polijetanje i slijetanje te više liftova kojima se brzo mogu rasporediti avioni iz hangara ispod. Osim toga, očekuju da će Fujian od sljedeće godine biti u upotrebi.

Kina bi u martu sljedeće godine trebala zvanično najaviti izgradnju četvrtog nosača aviona. Tada bi trebalo biti poznato i to da li će imati nuklearni pogon. SAD u međuvremenu već prave tri nova nosača aviona, piše CNN.

Izvor: klix

spot_img