22.2 C
Travnik
Petak, 17 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHVlč. Ivan Butum pozvao vjernike na proslavu Sv. Josipa Radnika, patrona župe...

Vlč. Ivan Butum pozvao vjernike na proslavu Sv. Josipa Radnika, patrona župe Turbe

Župa Turbe kod Travnika 1. svibnja slavi Sv. Josipa Radnika, kao svoj patron.

Za župnika vlč. Ivana Butuma župljani navode da je između ostalog svojom mladošću unio novu energiju u rad župe, otvorio je širom vrata župnog ureda, približio je župu vjernicima kroz česta nedjeljna druženja nakon mise, druženja nakon zornica i tijekom adventa… Uoči patrona župe razgovarali smo s župnikom vlč. Ivanom Butumom koji je iskoristio priliku pozvati sve vjernike na proslavu patrona.

„Župa u Turbetu posvećena je sv. Josipu radniku, poočimu Isusa Krista. Svake godine 1. svibnja na početku Gospina mjeseca svibnja, započinjemo proslavom našega patrona. Župna zajednica Vas poziva na sv. Misu u srijedu koji će slaviti vlč. Miljenko Džalto, župnik u Rankovićima u 11 sati. Pod svetom misom pjevat će župni zbor. Nakon sv. Mise pozivamo Vas na čašicu razgovora i bratski zalogaj ljubavi. Dobro došli u župu sv. Josipa Turbe“, u uvodnom razgovoru za Travnički vjesnik poziva župnik vlč. Ivan Butum vjernike na proslavu patrona.

Na pitanje o povijesti župe i trenutnom stanju u župi vlč. Butum navodi:

„Župa sv. Josipa radnika utemeljenja je 1977. godine nastajući od župe Podkraj. Stoga imamo dvije crkve, staru koja datira iz 1934 godine u kojoj su se slavile mise, krštenja i sv. Potvrde koja je sada u derutnom stanju. Zbog povećanja broja vjernika pojavila se i potreba za novu crkvu, koja se gradila dugi niz godina a ratno stanje je sve usporilo i pogoršalo. Danas naša župna broji 160 aktivnih župljana koji su nastanjeni na teritoriju župe, te bar tri puta više koji se nalaze diljem svijeta.“

Preuzimanjem župe nastavili ste dosadašnje i pokrenuli nove infrastrukturne radove, što je trenutno aktualno kada su u pitanju radovi?

„Tijekom zadnje tri godine učinili smo dosta posla kupnjom parking-prostora, renoviranjem župne kuće, ulaskom u posjed novog prostora za župne potrebe prigodom raznovrsnih potreba naše župe. Trenutno smo u potrebi izgradnje multifunkcionalnog platoa te saniranja štete na staroj crkvi koji su se pojavili. Zahvaljujem svima na dosadašnjoj potpori, napose župljanima domicilnim ali i svima iz dijaspore. Također velika hvala Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa županije Srednja Bosna te Ministarstvu prostornog uređenja KSB-a za dosadašnju pomoć. Vjerujemo kako ćemo i dalje blagorodno surađivati na dobrobit mjesne zajednice Turbe i naše općine Travnik koja nam daje potporu koliko više može. Ne možemo ne spomenuti i kontakte sa uredom Hrvati izvan Hrvatske i Ministarstvom rada i socijalne politike Hrvatske koji su nam obećali pomoć. Na nama je boriti se za vjerski, kulturni, društveni napredak našega društva te vjerujemo da nećemo biti zaboravljeni od osoba i institucija koje nam mogu pomoći. “Zahvaljujemo se vlč. Ivanu na izdvojenom vremenu te pozivamo sve dobročinitelje kojima je župa Turbe u srcu da se uključe u potrebe ove travničke župe te dođu na proslavu patrona 1. svibnja 2024. godine u 11 sati u župnoj crkvi.

Izvor: Centralna

spot_img