13.8 C
Travnik
Nedjelja, 5 svibnja, 2024
NaslovnicaRegijaUdarac hrvatskom turizmu? Slovenski medij pisao oštro o našim cestama i upozorili...

Udarac hrvatskom turizmu? Slovenski medij pisao oštro o našim cestama i upozorili sugrađane

Cilj studije bio je vidjeti koje zemlje imaju najviše smrtno stradalih na cestama na milijun stanovnika

Slovenski portal Avto Magazin objavio je članak u kojem upozorava Slovence kako se “hrvatske ceste smatraju se jednima od najmanje sigurnih u Europi”. U članku se ističe kako će mnogi Slovenci tijekom prvomajskih praznika ići na hrvatsku obalu, a upozorenje se referira na studiju koju je provela švicarska stranica Vignetteswitzerland.com. Prema toj studiji, Hrvatska je svrstana među najopasnije zemlje za vožnju u Europi, točnije na četvrto mjesto.

“Prema spomenutoj stranici, naši južni susjedi godišnje bilježe oko 71,20 smrtnih slučajeva u prometu na milijun stanovnika. U 2023. godini na hrvatskim cestama poginule su 274 osobe”, piše slovenski portal.

Studija je na stranici Vignetteswitzerland.com objavljena 16. veljače. Kako je pojašnjeno, kreirana je korištenjem podataka iz Vijeća za sigurnost prometa, a cilj je bio vidjeti koje zemlje imaju najviše smrtno stradalih na cestama na milijun stanovnika.

Pokazalo se da je Rumunjska statistički najopasnija zemlja za vožnju. Imala je 85,81 smrtni slučaj na milijun stanovnika. Nakon Rumunjske, slijede Srbija i Bugarska. Studija se referira na podatke iz 2022. godine. Također, istaknuo je kako je Norveška statistički najsigurnija zemlja u Europi za vožnju, sa 21,38 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika. 

Izvor: Vecernji.hr

spot_img