19.4 C
Travnik
Nedjelja, 5 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetŠokantne slike: Afrika se cijepa na pola, formira se novi okean

Šokantne slike: Afrika se cijepa na pola, formira se novi okean

Reperkusije se protežu i izvan Kenije, a projekcije sugeriraju da bi zemlje poput Zambije i Ugande jednog dana mogle imati vlastite obale iako trenutno nemaju more

Nedavne fotografije otkrile su zapanjujuću stvarnost: Afrika se postepeno razdvaja, što dovodi do formiranja novog okeana. Ovaj fenomen, snimljen na slikama objavljenim 2023. godine, naglašava dinamičnu prirodu naše planete i izaziva zabrinutost zbog dalekosežnih uticaja ovih promjena.

Rascjep, koji se pojavio u dijelovima Kenije, predstavlja prizor duboke transformacije. Tokom godina, dvije kopnene mase su počele da se razdvajaju, stvarajući ponor u kojem će na kraju izroniti okean. Ovaj događaj bez presedana iznenadio je mnoge, posebno one koji žive u pogođenim regionima, piše Unilad.

Reperkusije se protežu i izvan Kenije, a projekcije sugeriraju da bi zemlje poput Zambije i Ugande jednog dana mogle imati vlastite obale, uprkos tome što trenutno nemaju izlaz na more. Istraživanje koje je u toku, objavljeno u recenziranom časopisu Geophysical Research Letters, ukazuje na porijeklo pukotine na konvergenciju tri tektonske ploče: afričke, arapske i somalijske ploče.

Ovaj geološki fenomen, poznat kao Istočnoafrička pukotina, postepeno se razvija od 2005. godine, kada se pukotina prvi put pojavila u etiopskim pustinjama. Stručnjaci, uključujući Christophera Moorea sa Univerziteta u Leedsu, nadgledali su regiju koristeći satelitsku radarsku tehnologiju kako bi pratili vulkanske aktivnosti povezane s fragmentacijom kontinenta.

Kretanje tektonskih ploča je spor, ali neumoljiv proces. Tokom proteklih 30 miliona godina, arapska ploča se udaljavala od Afrike, povećavajući jaz brzinom od otprilike jednog inča godišnje. Dok se razdvajanje afričke i somalijske ploče odvija sporijim tempom, oko pola inča do 0,2 inča godišnje, kumulativni efekat je postepeno širenje pukotine.

Uz pomoć GPS mjerenja, naučnici mogu uočiti male pomake u Zemljinoj kori, pružajući vrijedan uvid u tekuće geološke transformacije. Konačni ishod, kako je predvidio pomorski geofizičar Ken Macdonald sa Univerziteta u Kaliforniji, je poplava regije Afar Adenskim zaljevom i Crvenim morem, što je rezultiralo formiranjem novog okeana. Vremenom bi istočna Afrika mogla evoluirati u poseban, odvojen kontinent.

Razvoj afričkog rascjepa služi kao dirljiv podsjetnik na neprekidnu evoluciju Zemlje i imperativ razumijevanja i prilagođavanja tim promjenama.

Izvor: Oslobodjenje

spot_img