17.5 C
Travnik
Subota, 4 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHPropao Rimčev projekt u BiH vrijedan 30 miliona KM?

Propao Rimčev projekt u BiH vrijedan 30 miliona KM?

Nakon što je jučer objavljena vijest da je firma Continental Adventure, u vlasništvu Mate Rimca i Marina Mamuze, povukla zahtjev Ministarstvu privrede Livanjskog kantona i Gradu Livno o dodjeli koncesije od gotovo 470.000 kvadrata – donosimo i drugu stranu priče.

Podsjetimo, Fenix-magazin je objavio da je firma povukla zahtjev nakon pobune mještana buškoblatskih sela Miši i Golinjevo firma.

– Obavještavamo vas o povlačenju našeg zahtjeva za dodjelu koncesije – napisao je Mamuza u svom dopisu u kojem je istaknuo „veliku podjelu u javnosti“  oko dodjele koncesije na obroncima Tušnice iznad sela Miši i Golinjevo.

Još nema zvanične potvrde ove informacije o odustajanju od koncesije. No, zanimljiv je post koji je na društvenim mrežama Marin Mamuza, suvlasnik firme zajedno s Rimcem, objavio 12. aprila.

On je tada govorio o cijelom projektu i problemima s kojima se susreću, piše BiznisInfo.ba.

– Prije 4 godine na obroncima Tušnice kupili smo zemljište za izgradnju turističkog resorta, oko 30.000 kvadrata, gdje smo izgradili kuće za odmor, s kojima se izuzetno ponosimo, ne samo estetikom, već i planiranjem u prostoru. Maksimalno smo vodili računa o prirodi, jer smo svjesni da je priroda razlog zašto nam gosti dolaze – naveo je Mamuza.

Glasine o tome da su uništili prirodu i da će zagaditi okoliš i životnu sredinu ljudi koji tu žive, nisu ništa drugo nego kleveta pojedinaca, dodao je, te naglasio da se i sam sa svojom porodicom (žena, sin, i još jedna beba na putu) preselio na ovo predivno mjesto.

– Naša firma zapošljava 12 djelatnika, a do sada smo investirali preko 4 miliona maraka, koja su većim dijelom ostala našoj lokalnoj zajednici, našim zaposlenicima, dobavljačima (zaposlenicima dobavljača), partnerima i svima s kojima imamo dugoročnu poslovnu suradnju – istaknuo je Rimčev poslovni partner.

Kada je riječ o dodjeli koncesije, odnosno prodaji novog zemljišta, ovoj kompaniji, Mamuza kaže da su tim povodom pojedinci plasirali jako puno laži i kleveta o kompnaiji i našim planovima na ovom području.

– Predmet koncesije je površina od 466.000 kvadratnih metara, na čijem se prostoru planira izgradnja 20 kuća za odmor, restoran, proizvodnja piva i pivnica, mini sirana, sušiona mesa, dječji eko vrtić za djecu naših zaposlenika, gostiju i drugih mještana. Sveukupno preko 70 radnih mjesta i investicija od preko 30 miliona maraka – naveo je Mamuza.

Jedna od obmana, kako je kazao, koja je došla u javnost, je informacija da će zauzeti cjelokupan prostor iznad sela.

– Za usporedbu površina, dvije susjedne koncesija od društva Mi Val i Solbus, imaju preko 10.000.000 kvadrata, dok je naša površina ispod 0,5 miliona kvadrata… Dogovorili smo se da se za mještane i njihovu kupnju zemljišta ostavi dio iznad seoske kućice ukopno oko 30 parcela – naglasio je.

Dodao je da se, nažalost, ne mogu preseliti na okolna brda, jer su ovdje već izgradili 6 objekta, a još su im 3 u izgradnji, samim time neophodno im je proširenje na ovom području.

– Što projekt Continental Adventure donosi zajednici, prije svega visoko plaćena radna mjesta i zdravo poslovno okruženje, zatim investiciju koja će značajno utjecati na cjelokupnu ekonomiju i životni standard. Povećanje vrijednosti zemljišta i nekretnina, ne samo u okolnim selima već u cijeloj županiji. Garantiramo da će naš projekt biti na ponos svih nas, i dajte nam priliku da vam ga predstavimo na javnoj raspravi na koju vas pozivam da dođete u što većem broju, kako bi pojedinci koji manipuliraju vama ostali u manjini – kazao je Mamuza.

Nažalost, naglasio je, protiv njih se vodi snažna kampanja dezinformacija i obmana, koja je rezultirala nedavnim odsjecanjem strujnog kabla, koji je bez struje kasno u noći ostavio resort, ali i porodičnu kuću s malom bebom i trudnom ženom.

– Tu situaciju ne želim poželjeti nikome, a te ljude nikome za susjede ili bližnje… to nije način na koji želimo raditi i živjeti. Naš čitav prostor pun je koncesija, prostora koji je rezerviran za kojekakve interese, mešetarenje i ko zna još šta… već 3 godine s čistom dokumentacijom i namjerama pokušavamo doći do novog zemljišta, te tako razvijati ne samo našu firmu već i cjelokupnu zajednicu. O tom mukotrpnom procesu se može snimiti citav film (mozda ga jednom i snimim), a u isto to vrijeme ljudima se oduzima njihova vlastita zemlja i daje Kinezima za izgradnju vjetroparka, o tome nije bilo rasprave i ovakve pobune, zašto? – upitao je.

Također je napomenuo da je ovaj prostor također bio pod koncesijom za izgradnju solarnog parka, tada se niko nije bunio za višemilionsku kvadraturu?

– Možda je problem u tome što napokon mi Livnjaci želimo nešto pozitivno napraviti, a već smo do sada pokazali da smo itekako sposobni. Mozda je u tome problem …što će napokon nešto biti transparentno i pozitivno – zaključio je Mamuza.

Izvor: BiznisInfo

spot_img