11 C
Travnik
Petak, 3 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHNizozemski volonteri okrečili školu u Sanskom Mostu

Nizozemski volonteri okrečili školu u Sanskom Mostu

SANSKI MOST – Grupa učenika srednjih škola iz Nizozemske, koja boravi ovih dana u Sanskom Mostu, provela je volontersku akciju krečenja i uređenja prostorija područne škole u naselju Zdena, nadomak tog grada.

U projektu je bilo angažovano 20 učenika, a podršku su im pružili učenici i nastavno osoblje pomenute područne škole koja djeluje u sastavu Osnovne škole “Peti oktobar”.

Također, obavljeno je iscrtavanje zidova učionica različitim animacijama, a sve ove aktivnosti realizuju se zahvaljujući nizozemskoj fondaciji “Out of area”.

Oni godinama studentima i učenicima iz ove zemlje organizuju dolazak u Bosnu i Hercegovinu, kako bi svojim volonterskim radom pružili podršku ovdašnjim obrazovnim ustanovama.

Predstavnica te nizozemske organizacije Anita Kose istakla je kako su iznenađeni lošim uslovima u kojima se izvodi nastava te naglasila kako su sretni što na ovakav način mogu pomoći.

Direktorica pomenute škole Dževida Hasić kazala je kako je stanje u ovdašnjem obrazovanju već godinama teško te zahvalila na realizaciji ovoga projekta.

Inače, treba naglasiti kako pomenuta nizozemska organizacija djeluje na području regiona pune dvije decenije i da su do sada slične projekte provodili i u drugim zemljama. U nekoliko navrata boravili su u Sanskom Mostu te doprinijeli obnovi više školskih objekata.

Pri tome angažuju učenike i studente iz Nizozemske koji se kroz volonterski rad druže i upoznaju druge zemlje i kulture.

Organizacija “Out of area” obezbijedila je sav potrebni repromaterijal za obnovu i uređenje prostorija, a izrazili su i želju da u budućem periodu doprinesu i nabavci namještaja za potrebe ove škole. Područnu školu u Zdeni trenutno pohađa svega šest učenika, a nastavni proces izvodi se u kombinovanim odjeljenjima.

Izvor: Nezavisne

spot_img