19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDvije grickalice koje mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju, prema dijetetičarki

Dvije grickalice koje mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju, prema dijetetičarki

IAKO su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave. Neke od njih mogu značajno utjecati na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput inzulinske rezistencije. Ove “najgore grickalice” često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu razinu šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da regulira inzulin.

Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, otkrila je dvije takve grickalice.

1. Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Također, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.

“Previše šećera može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s inzulinom i inzulinske rezistencije. Rafinirane žitarice i umjetni zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme”, objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Krekeri

Prerađeni krekeri, pod što mogu spadati i pereci, čips od krumpira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinirane žitarice, visok udio natrija i nezdrave masti. Nanavati upozorava: “Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafiniranih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi.”

Dodaje da konzumacija prekomjerne količine natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog tlaka te opterećuje metabolizam. “Nezdrave masti, kao što su djelomično hidrogenirana ulja koja se nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te utjecati na metabolizam”, zaključila je nutricionistica.

Izvor: Index

spot_img