20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiLiječnici upozoravaju na dvije kombinacije dodataka koje dovode do krvnih ugrušaka

Liječnici upozoravaju na dvije kombinacije dodataka koje dovode do krvnih ugrušaka

SUPLEMENTI često mogu biti izvrstan dodatak zdravom načinu života. Obično su odlična opcija za nadopunjavanje nedostataka hranjivih tvari u prehrani i pomažu tijelu da funkcionira najbolje što može. Međutim, važno je imati na umu da suplementi ne dolaze bez rizika. Osim što su mnogi opasni sami po sebi, postoji nekoliko kombinacija dodataka koje mogu dovesti do različitih nuspojava.

Barijatrijski liječnik, dr. Kevin Huffman, i liječnik specijaliziran u području anesteziologije i intervencijskog liječenja boli, Sean Ormond, otkrili su dvije takve riskantne kombinacije.

1. Vitamin E i K

Vitamin E i vitamin K važni su za naše cjelokupno zdravlje. Vitamin K pomaže u održavanju jakih kostiju i igra važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi, što pomaže u smanjenju krvarenja. Osim toga, vitamin E ključan je za naš vid, reproduktivno zdravlje i zdravlje mozga.

Kada naše tijelo prima ove hranjive tvari izravno iz hrane koju jedemo, one mogu pomoći u održavanju zdravlja. Međutim, prema dr. Ormondu, trebali bismo izbjegavati kombiniranje visokih doza ovih vitamina u obliku dodataka prehrani.

“Vitamin E i vitamin K su vitamini topivi u mastima koji mogu međusobno komunicirati. Uzimanje velikih doza oba vitamina zajedno može povećati rizik od krvnih ugrušaka”, rekao je za SheFinds.

2. Vitamin D i kalcij

Sami po sebi, dodaci vitamina D i kalcija mogu biti korisni za održavanje cjelokupnog zdravlja. Međutim, dr. Huffman kaže da bismo trebali izbjegavati kombiniranje ovih dodataka prehrani.

“Kombiniranje vitamina D i kalcija može rezultirati prekomjernom apsorpcijom kalcija u krvotok, stanje poznato kao hiperkalcijemija. To stanje može dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema te bubrežnih kamenaca”, upozorio je.

Ako ipak želimo uzimati ove kombinacije dodataka, liječnici savjetuju: “Uzimajte ih u razmaku od nekoliko sati kako biste izbjegli pretjeranu apsorpciju kalcija.”

Izvor: Index

spot_img