22.2 C
Travnik
Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaBiHPorodica Brus Lija premješta njegov kip iz Mostara u Sijetl

Porodica Brus Lija premješta njegov kip iz Mostara u Sijetl

Odluku je donijela porodica Brus Lija, koja se obratila američkoj administarciji, da bi oni kontaktirali Ambasadu SAD-a u BiH

Spomenik Brus Liju (Bruce Lee), koji je početkom marta nestao iz mostarskog parka, da bi bio pronađen u dijelovima, bit će prevezen u SAD, u Sijetl, gdje je i grob ovog velikana. 

Odluku je donijela porodica Brus Lija, koja se obratila američkoj administarciji, da bi oni kontaktirali Ambasadu SAD-a u BiH. 

Porodica je iz medija saznala šta se dogodilo sa kipom, te ju je zanimalo u čijem je vlasništvu djelo, koje je u mostarski park postavljeno 2005. godini kako bi pomogla rekonstrukciji, piše Bljesak.info.

Kada je utvrđeno da spomeni ne pripada nikome, jer njegov nestanak niko nije službeno prijavio, porodica je od američke ambasade zatražila da, uz novčanu naknadu, oni preuzmu spomenik i premjeste ga u grad u kojem je Brus studirao i u kojem je pokopan.

Sve je, kazali su iz Ambasade za Bljesak.info, dogovoreno na sastanku s mostarskim vlastima.

No, iz Gradske uprave saznajemo kako su mostarske vlasti na neki način ucijenjene jer nisu mogle nikakvim dokumentom dokazati u čijem je vlasništvu spomenik.

Porodica Li je, uz pomoć Ambasade, u zamjenu za spomenik obećala finansijski podržati uređenje mostarskog parka ali je ponudila da se u Mostaru organizira filmski festival u čijem bi središtu bio borilački film a kao nagrada uručivale bi se male statue poput one koja je bila u mostarskom parku.

Istraga zbog kamera iz mostarske Gradske uprave, saznaju iz Bljeska, da je američka ambasada odigrala ključnu ulogu da Mostar ostane bez spomenika koji je još uvijek deponiran u policijskim prostorijama. Njegovo preuzimanje i slanje u Sijetl očekuje se uskoro.

Još se ne zna šta će biti na mjestu s kojeg je ukraden kip majstora borilačkih vještina. Navodno je američka ambasada ponudila gradu da postave maleni Kip slobode, ali o tome još nije donesena konačna odluka.

Izvor: Avaz / Bljesak info

spot_img