3.3 C
Travnik
Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaSportDinamo može izravno u Ligu prvaka ako bude prvak. Evo za koga...

Dinamo može izravno u Ligu prvaka ako bude prvak. Evo za koga mora navijati

OD IDUĆE sezone igra se novi format nikad bogatije Lige prvaka. U njoj neće biti klasičnih skupina, već će svih 36 momčadi (u odnosu na dosadašnje 32) činiti jednu veliku skupinu. Svakoj će momčadi biti garantirano osam utakmica.

Hrvatski prvak Dinamo i dalje ima šansu za izravan plasman. Osim što mora obraniti titulu u Hrvatskoj, gdje uz utakmicu manje zaostaje pet bodova za Rijekom, mora navijati da tri kluba ne postanu prvaci svojih zemalja.

Naime, jedno mjesto u Ligi prvaka rezervirano je za prvaka s najvećim koeficijentom iz kvalifikacija, pri čemu se u obzir uzimaju samo one zemlje koje zbog slabijeg nacionalnog koeficijenta nemaju garantiran direktan plasman. Jasno je da i SuperSport HNL spada u tu skupinu.Kijevski Dinamo mora uloviti Šahtar, Slavia i Kopenhagen u težoj poziciji

Dinamo se mora nadati da Šahtar neće osvojiti ukrajinsko prvenstvo, Slavia češko te da Kopenhagen neće postati prvak Danske. Najveći favorit za to mjesto u Ligi prvaka je Šahtar, koji ima pet bodova više i utakmicu više od svog najvećeg rivala, kijevskog Dinama.

Slavia ima bod manje od gradskog rivala Sparte i oni će odlučivati o prvaku Češke. Kopenhagen je sve dalje od titule u Danskoj jer nakon današnjeg poraza 1:2 ima pet bodova manje od Brondbyja.

Dinamo, čak i ako ne izbori izravan plasman, i dalje ima jako dobru šansu igrati Ligu prvaka ako bude prvak Hrvatske. Zbog velikog koeficijenta Dinamo bi bio nositelj u svim pretkolima kvalifikacija.

Nagrade veće za pola milijarde eura

Nagradni fond novog formata Lige prvaka raste za pola milijarde eura. Za sam plasman u natjecanje dobivat će se 18.62 milijuna eura umjesto dosadašnjih 15.64 milijuna. Pobjeda je do sada vrijedila 2.8 milijuna, što je u šest utakmica potencijalno nosilo 17.4 milijuna.

Klubovi će sad dobiti 2.1 milijun eura po pobjedi, što na kraju grupne faze zbog većeg broja utakmica može donijeti 17.6 milijuna eura. Neriješen ishod do sada je nosio 0.93 milijuna, a ubuduće će nositi 0.7 milijuna eura.

Izvor: Index

spot_img