22.2 C
Travnik
Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaBiHDetaljan vodič za siguran boravak u prirodi: Sve što trebate znati o...

Detaljan vodič za siguran boravak u prirodi: Sve što trebate znati o krpeljima

Krpelji su nimalo bezazlene male napasti koje čovjeku mogu zakomplicirati život poprilično opasnim bolestima. Iako su, zbog promjene klime aktivni tijekom čitave godine, s dolaskom toplijih dana krpelji su sve aktivniji – i to posebno u šumama jer se najviše zadržavaju u visokoj travi i grmlju.

Zanimljivo je da ugriz krpelja nećete osjetiti, zato je pregled tijela nakon boravka u prirodi još važniji.

Kao netko tko je osmislio jedan od najučinkovitijih prirodnih repelenata na našem tržištu koji vas štiti od krpelja, kao osoba kojoj je šuma drugi dom i koja se nagledala ugriza krpelja na sebi, djeci, prijateljima i psima – veseli me što s vama mogu podijeliti sve korisno što trebate znati o krpeljima i da bezbrižno što više uživate u šumama:

 1. Sve o krpeljima i koji dio tijela krpelji naviše vole gricnuti?
 2. Kako se zaštiti od krpelja?
 3. Najvažniji korak u prevenciji ugriza krpelja
 4. Kako se pregledati od krpelja nakon povratka iz prirode?
 5. Kako pravilno izvaditi krpelja?
 6. Kada se javiti liječniku zbog ugriza krpelja?
 7. Koje bolesti prenose krpelji?
 8. Ukratko savjeti na jednom mjestu

1. Sve o krpeljima i koji dio tijela krpelji naviše vole gricnuti?

Krpelji su najaktivniji u proljeće i ljeto, no imajte na umu da su zbog promjena u klimi prisutni tijekom cijele godine. I to praktički bilo gdje, jer smo krčenjem šuma i gradnjom na područjima gdje su bile šume i livade osakatili njihova prirodna staništa.

Krpelji vole visoku travu i grmlja, pa kada netko prolazi kroz takva područja krpelji se pomoću svojih malih kliješta zakače za njih – za odjeću ili kožu. Potom traže mjesto na koži gdje će ubosti i sisati krv. Tijekom tog procesa, krpelj može prenijeti različite bolesti.

Omiljena su im vlažnija mjesta na važem tijelu:

 • Potiljak i tjeme (posebno kod manje djece)
 • Prepone
 • Uši
 • Iza koljena
 • Oko pazuha

Mene je jednom krpelj iznenadio ubodom na leđima, tako da angažiraj pomoć sa strane za one dijelove tijela koji su teže vidljivi.

Kako se zaštiti od krpelja?

Nažalost, stopostotna zaštita od krpelja ne postoji, a potvrdit će vam to i medicinska struka.

Najlakše bi bilo savjetovati ti vam da ne idete u šumu, da se klonite visoke trave, neutabanih puteva, bjelogoričnih šuma u bilo koje doba godine osim (možda) zimi. Ali ja želim da ste vi što više u šumi i zato evo popis najvažnijih preventivnih mjera protiv ugriza krpelja:

 • Ako ćeš pojesti obrok prije odlaska u prirodu, neka on sadrži češnjak – eterična ulja iz češnjaka koja iz nas isparavaju tijekom znojenja luče miris koji je odbojan svim vrstama krpelja (ok, možda i ne samo njima)
 • Svijetla odjeća dugih nogavica i rukava, da se eventualni krpelji lakše uoče. Materijali po mogućnosti glatki, da krpeljima otežate da se u opće zakaže na vas. Nogavice uvucite u čarape.
 • Zatvorena obuća, čak i ljeti.
 • Jako je važno da nosite kapu ili maramu, posebno svi koji imaju dužu kosu
 • Hodajte obilježenim, utabanim stazama
 • Izbjegavajte ležanje po tlu
 • Ne ostavljajte odjeću po grmlju i tlu
 • Pošpricajte se repelentnim sredstvom i po koži i po odjeći neposredno prije odlaska u prirodu, te na jednak način zaštitite i ljubimca
 • Koristite mrežice na kolicima ako su bebe s vama
 • Djecu naučite kako se zaštititi, kako prepoznati krpelje i što napraviti ako ih pronađu na svom tijelu ili tijelu prijatelja
 • Nakon povratka kući skinuti svu odjeću i obuću te se detaljno pregledati

Najvažniji korak u prevenciji ugriza krpelja

Svi opisani koraci jednako su važni dio pripreme, no jedan od njih najvažniji je kada je riječ o direktnoj prevenciji uboda. Ne samo uboda, već i samog sprječavanja dolaska krpelja na naše tijelo ili tijelo naših kućnih ljubimaca.

Riječ je o repelentima koji djeluju tako da odbijaju insekte. Kao klinički fitopterapeut i osoba zaljubljena u prirodu, željela sam rješiti problem krpelja na potpuno prirodan način. I da ne smrdi.

Tijekom višemjesečnog istraživanja o prirodnoj zaštiti od krpelja i komaraca, isprobavala sam raznorazne formulacije i tako je nastao Krpeljko.

Krpeljko je bezalkoholni, potpuno prirodni repelent koji odbija insekte i pruža 95% zaštitu protiv krpelja kroz otprilike četiri sata boravka u prirodi:

 • Krpeljka mogu koristiti djeca starija od godine dana, odrasli i psi
 • siguran je za trudnice
 • bebu do godine dana pošpricati po odjeći, kolicima i sl.
 • ne ostavlja mastan trag na odjeći
 • njeguje kožu

Kako se pregledati od krpelja nakon povratka iz prirode?

 • Pri povratku iz prirode, obavite detaljan pregled tijela. Sjetite se, ubod krpelja ne boli.
 • Pregledajte detaljno tjeme, uši, pazuhe, prepone, iza koljena, pupak.
 • Ako imate dugu kosu, ono što se pokazalo uspješnom praksom u mom slučaju jest da dobro protrljam tjeme, ali baš onako snažnim pokretima, kao da radim neku ubrzanu masažu tjemena na steroidima.
 • Ako je s vama bio i kućni ljubimac, i njega pregledajte.
 • Otuširajte se, a preporučujem da kosu operete uz jače trljanje tjemena (sam mlaz tuša ne mora nužno maknuti krpelja, zato je dobro proći rukom ili spužvicom sve dijelove tijela)
 • Detaljno pregledati svog partnera, dijete, kućnog ljubimca

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Krenut ću od dobre vijesti – jednom kad krpelj dođe na naše tijelo (ili tijelo našeg psa) on se nekoliko sati šeće kao da je na riječkom Korzu ili splitskoj Rivi, i traži svoje idealno mjesto. I to ne za kavu sa pogledom na more, nego za – ubod.

Jednom kad ga nađe, potrebno mu je još nekih sat vremena kako bi žalac konačno došao pod kožu.

Zašto je to dobra vijest?

Zato što imaš sasvim dovoljno vremena da se nakon svakog povratka iz prirode, čak i obližnjeg parka, detaljno pregledaš i ukloniš krpelja dok on nije stigao prenijeti zarazni virus u tijelo.

E sad, kako pravilno ukloniti krpelja?

Najvažnije je da se iz kože izvadi cijeli krpelj jer ako ga npr. samo zgnječite. on će pojačano lučiti sekret. Naravno, izvadite ga čim prije, jer je rizik od infekcije veći što je krpelj duže pričvršćen za vaše tijelo.

Pincetu dezinficirajte, a krpelja uhvatite što bliže koži. Izvucite ga ravno i nježno, te ga nemojte stiskati. Mjesto uboda potpom dezinficirajte i pratite mjesto uboda kroz par dana.

U ljekarnama možete nabaviti pincete namijenjene baš uklanjanju krpelja, tako da preporučujem da ih uvijek imate kod kuće.

Ako slučajno nakon vađenja zaostane mali dio krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. Vi samo pratite mjesto uboda da možete brzo reagirati u slučaju pojave nekih od simptoma.

Kada se javiti liječniku zbog krpelja?

Do zaraze nekom od opasnih bolesti nakon ugriza krpelja dolazi rijetko. U slučaju pojave simptoma uvijek se prvo javite svom obiteljskom liječniku ili pedijatru koji će potom odlučiti je li potrebno da idete na pregled specijalistu infektologu.

Simptomi ugriza krpelja mogu nastupiti u roku od nekoliko dana, pa do mjesec dana nakon ugriza:

 • kožni osip koji je specifičan po crvenilu kružnog oblika koje blijedi u sredini
 • povišena tjelesna temperatura
 • razdražljivost, tromost (kod djece)
 • obratite pozornost na bolove u tijelu ili zglobovima

Koje bolesti prenose krpelji?

Nisu svi krpelji zarazni. Iako se nekad sa sigurnošću znalo reći gdje točno obitavaju krpelji koji šire opasnu zarazu (kontinentalna Hrvatska, dijelovi Gorskog kotara i Like) – danas to više nije slučaj. Dakle, kad nas krpelj ubode, ne možemo nikako sa sigurnošću znati je li on zaražen ili nije.

Najopasnije bolesti koje prenose krpelji i njihovi simptomi su:

 1. Krpeljni meningoencefalitis
 2. Lajmska borelioza ili „bolest sa tisuću lica“
 3. Mediteranska pjegava groznica
 4. Piroplazmoza (Babezioza)

1. Krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencegalitis – ovu upalnu bolest središnjeg živčanog sustava prenose šumski krpelji koji (još uvijek) češće obitavaju na području Gorskog kotara te između Save i Drave.

Inkubacija može potrajati do 2 tjedna, a simptomi su slični gripi – od pojave vrućice i bolova u mišićima i kostima, sve do mučnina i glavobolja. Super je što postoji učnikovito cjepivo koje štiti od krpeljnog meningoencefalitisa. Stoga, ako često provodite vrijeme u prirodi i živite na istom području gdje i šumski krpelji, predlažem vam da kontaktirate Hrvatski zavod za javno zdravstvo i raspitate se o opcijama cijepljenja.

2. Lajmska borelioza ili bolest sa tisuću lica

Koliko god krpeljni meningoencefalitis opasno zvučao, on je mala beba spram lajmske borelioze.

Prvenstveno stoga što je krpeljni meningoencefalitis lakše dijagnosticirati i ima svoju karatkerističnu simptomatiku. Uostalom, možeš se i cijepiti te se na taj način dodatno zaštititi

No, borelioza? E, to je već drugi par rukava…

Radi se o boelsti koju je jako teško dijagnosticirati.

Naime, neki karakteristični simptomi poput pojave većeg koncentričnog osipa ili crvenila na koži, uz bolove oko mjesta uboda (opet) šumskog te jelenskog krpelja, mogu u potpunosti izostati.

Lajmska borelioza ima svoje tri faze razvoja od kojih se antibioticima najuspješnije liječe prve dvije. Međutim, prva faza može proći gotovo nezapaženo i sa vrlo blagim simptomima dok u kasnijim fazama ova bolest može dovesti do:

 • artritisa
 • upale srčanog mišića i živčanog sustava
 • ponekad čak i do invaliditeta

Cjepivo ne postoji, tako da se danas obiteljski liječnici u Hrvatskoj često odlučuju na preventivnu terapiju antibiotikom kako bi se eventualna zaraza suzbila već u samom početku.

3. Mediteranska pjegava groznica

Kao što joj samo ime govori, ova pjegava groznica koju prenose krpelji javlja se u mediteranskim zemljama, a kod nas je osobito česta u područjima oko Zadra i Splita. Prenosi je smeđi pseći krpelj i sezonalnog je karaktera (proljeće-ljeto).

Inkubacija kod pjegave groznice je nešto kraća, do tjedan dana i očituje se:

 • glavoboljom
 • bolovima
 • i vrućicom

Nakon petog dana po cijelom se tijelu javlja tamno crveni osip u obliku pjega i kvržica koji traje dva do tri tjedna. Liječenje se uspješno provodi antibioticima te je nužno kontaktirati liječnika odmah po pojavi prvih simptoma.

4. Piroplazmoza (Babezioza)

Zagrepčani, oprez! Upravo je na području grada Zagreba te dijelovima uz rijeku Savu primijećen najveći broj zaraze piroplazmozom koju prenosi krpelj šikare. Radi se o zarazi koja nije opasna po čovjeka, no za naše kućne ljubimce, osobito pse, svakako jest.

Piroplazmoza dovodi do odumiranja crvenih krvnih stanica i, ukoliko se ne detektira na vrijeme, može imati i fatalni ishod.

Inkubacija je kratka, traje oko pet dana, no prvi simptomi zaraze, poput pada energije kod pasa i odbijanja hrane, može često proći nezapaženo od strane vlasnika a upravo je u brzom reagiranju ključ ozdravljenja.

Krv u urinu, proljev i/ili povraćane svakako neka budu crveni alarm za zvanje dežurnog veterinara.

Mini podsjetnik s najvažnijim informacijama

 • Krpelji su aktivni kroz cijelu godinu
 • Nisu svi krpelji zarazni, no oni koji jesu prenose bolesti koje nisu nimalo bezazlene.
 • Najvažnija je preventiva (pametno se odjenuti i koristiti prirodne repelente)
 • Ubod krpelja nećete osjetiti, zato dobro pregledajte svoje tijelo kad se vratite iz prirode, a svu odjeću odmah operite
 • Korištenje repelenata je jedan od najvažnijih koraka u prevenciji od uboda
 • Posebne pincete za vađenje krpelja nabavite u ljekarni, neka se nađu.

O autorici ovog teksta:

Martina Tuta kvalificirani je klinički fitoterapeut i vlasnica brenda Biljkoljupka, poznatog brenda ljekovitih pripravaka za holističko zdravlje žena, ali i djece. Njezin rad posebno je fokusiran na žensko reproduktivno zdravlje, a organizira i razne tematske edukacije na temu kliničke fitoterapije. Zahvaljujući iskustvu rada u turizmu, osmislila je i jedinstvene višednevne izlete samo za žene: Put u središte žene i Put junakinje kroz Gacku dolinu.

Krajem 2023. otvorila je Kuću ljekovitog bilja, jedinstveni projekt u Hrvatskoj za koji je osvojila 3. mjesto na Startup inkubatoru Rijeka.

Osim što je klinički fitoterapeut, Martina je i diplomirana novinarka (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) s masterom iz Marketinga na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Pet godina provela je u Irskoj gdje je radila za poznate globalne kompanije poput Airbnba i Amazona.

Izvor: zadovoljna.hr

spot_img