7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiAko želite zdravu i normalnu probavu, trebali biste često jesti ove vrste...

Ako želite zdravu i normalnu probavu, trebali biste često jesti ove vrste voća

ODRŽAVANJE redovite probave važno je za zdravlje crijeva, a time i cjelokupno zdravlje. Na probavu se može utjecati na različite načine, pa tako i hranom. Jedenje određenih vrsta voća može potaknuti zdravu i redovitu probavu, a upravo bi te namirnice trebalo češće jesti. Možete ih jesti same ili u različitim kombinacijama u doručcima, kao slatko i slično.

Banane

Banane sadrže vodu, vlakna i kalij koji mogu pomoći u promicanju redovitosti i normalnom funkcioniranju probave. Hrana bogata vlaknima, poput banana, pomaže i da nemate problema s nadutošću, grčevima u želucu i plinovima. Također, potiče rast zdravih bakterija koje pozitivno utječu na rad crijeva. 

Papaja

Iako nije popularna kao banane, papaja je poznata po svojim dobrobitima za probavu. Papaja sadrži enzim papain koji pomaže u razgradnji proteina, poboljšavajući probavu. Isto tako, papaja sadrži visok udio vlakana i vode koji pomažu u promicanju probave i održavanju probavnog trakta zdravim.

Kivi

Kivi sadrži aktinidin, enzim koji podržava normalnu probavu i pomaže pri rješavanju ili ublažavanju drugih probavnih smetnji. Utječe na poboljšanje simptoma poput zatvora, nelagode u trbuhu i refluksa kiseline. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće poznato je po mnogim zdravstvenim dobrobitima, a jedna od njih je i pozitivan utjecaj na probavu. Voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina sadrži dijetalna vlakna i antioksidanse koji potiču zdravlje crijeva i probavu, prenosi Health Shots.

Jabuke

Još jedno popularno voće na ovom popisu su jabuke. Bogate su vlaknima, što ih čini odličnim izborom voća za probavu. Utječu na produljeni osjećaj sitosti i potiču rast korisnih crijevnih bakterija, prenosi Health Shots.

Avokado

Avokado je prepun vlakana i hranjivih tvari, poput kalija, koji pomaže u promicanju redovite i normalne probave. Također, avokado je namirnica s niskim udjelom fruktoze, što znači da može pomoći u izbjegavanju plinova i nadutosti.

Mango

Mango sadrži dijetalna vlakna i spojeve amilaze koji mogu pomoći u izbjegavanju zatvora i stabiliziranju probavnog sustava. Dobar je dodatak prehrani jer može pomoći u izbjegavanju plinova, nadutosti i nelagode u trbuhu. Kako prenosi Health Shots, studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition and Food Research pokazala je da mango sadrži polifenole i vlakna koja mogu pomoći u ublažavanju zatvora.

Izvor: Index

spot_img