7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDijetetičarka otkrila vrste pića koje pomažu s regulacijom i snižavanjem krvnog tlaka

Dijetetičarka otkrila vrste pića koje pomažu s regulacijom i snižavanjem krvnog tlaka

VISOKI krvni tlak ili hipertenzija pogađa milijune ljudi diljem svijeta i značajno utječe na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Iako su lijekovi i prilagodba načina života primarna rješenja za upravljanje ovim stanjem, ono što konzumiramo također može utjecati. Uključivanje određenih zdravih napitaka može pomoći u kontroli krvnog tlaka.

Dijetetičarka Komal Malik za Health Shots izdvojila je pet napitaka koji, zahvaljujući svojim dobrobitima, mogu pomoći sa snižavanjem i reguliranjem krvnog tlaka.

Sok od jabuke

Sok od jabuke bogat je polifenolima, osobito flavonoidima koji pridonose kardiovaskularnim dobrobitima. Flavonoidi pomažu opustiti krvne žile, poboljšati endotelnu funkciju i regulirati krvni tlak. Također, zbog visokog sadržaja kalija, ovaj sok može pomoći u balansiranju razine natrija u tijelu, što je važno za kontrolu krvnog tlaka.

Sok od cikle

Istraživanje Britanske zaklade za srca (BHF) na Sveučilištu Queen Mary u Londonu iz 2015. godine pokazalo je da pijenje šalice soka od cikle od 250 ml dnevno može potencijalno smanjiti krvni tlak osoba s hipertenzijom, prenosi Health Shots. Pozitivan utjecaj cikle istaknula je i dijetetičarka Komal Malik.

Dijetetičarka ističe da je sok od cikle “bogat dušikovim oksidom, spojem koji proširuje krvne žile i pomaže sniziti razinu krvnog tlaka”. Ciklu možete pomiješati s vodom, drugim voćem i povrćem kako biste dobili osvježavajući napitak bogat hranjivim tvarima.

Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa poznat je po antioksidansima poput antocijanina i flavonoida. Ovi antioksidansi imaju sposobnost proširiti krvne žile i sniziti krvni tlak. Kako prenosi Health Shots, pregled nekoliko studija iz 2015. godine pokazuje da pijenje čaja od hibiskusa može značajno sniziti krvni tlak.

Sok od nara

Nar nije samo izvrstan izvor hranjivih tvari poput vitamina C, kalija i folata, već ima i snažna protuupalna svojstva. Njegov sadržaj antioksidansa, poput antocijanina, pokazao je snažne antihipertenzivne učinke. Dijetetičarka objašnjava: “Redovita konzumacija soka od nara može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju razine kolesterola i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.”

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži antioksidanse zvane katehini, za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od hipertenzije i poboljšavaju zdravlje srca. Ako se redovito konzumira, zeleni čaj može pomoći u smanjenju krvnog tlaka na dijastoličkoj i sistoličkoj razini. Kako bi se maksimalno iskoristile dobrobiti zelenog čaja, preporuka je popiti dvije do tri šalice dnevno. 

Izvor: Index

spot_img