12 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKoja hrana je toliko štetna da može da izazove dijabetes

Koja hrana je toliko štetna da može da izazove dijabetes

Da li redovno provjeravate nivo glukoze u krvi?

Dijabetes je bolest ovog vijeka, a pacijenti koji imaju povišen nivo šećera u krvi ne bi smjeli da jedu ovu hranu.

Dijabetes tipa 2 je bolest koja je povezana sa mnogim životnim problemima, uključujući i visok krvni pritisak, koji se često naziva i “tihi ubica”.

Iako genetski faktori mogu uticati na to da budemo podložni dijabetesu, ipak postoje dobre veijsti. Rano uvođenje nekih ključnih promjena u ishranu mogu da smanje rizik, ali i razvoj same bolesti.

Endokrinolozi otkrivaju koja hrana je toliko štetna da može da izazove dijabetes:

Hrana broj 1 koja uzrokuje dijabetes, prema endokrinolozima je:

“Prekomjerna konzumacija slatke hrane i pića može dovesti do insulinske rezistencije, ključnog faktora u razvoju dijabetesa“, objašnjava dr Marija Tereza ​​Anton, MD, endokrinolog i edukator. “Ali smanjenje dodanih šećera je jednostavan, ali moćan korak u upravljanju rizikom od dijabetesa”, kaže ona.

Dr Rekha Kumar, MD, endokrinolog i glavni medicinski službenik Found-a se slaže, posebno kada su u pitanju napici zaslađeni šećerom kao što su voćni sok i gazirana pića. „Oni su bogati kalorijama i šećerom, često fruktozom, što je verzija šećera koja dovodi do insulinske rezistencije“.

„Redovno uživanje u slatkim poslasticama ili hrani sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može povećati nivo šećera u krvi, stavljajući povećan stres na insulinski odgovor tijela“, kaže dr Anton, dodajući da je umjerenost ključna, kao i da se vodi računa o veličini porcija. Mjerenje hrane, ispijanje velike čaše vode prije obroka i polagano žvakanje su nekoliko korisnih načina da prestanete sa prejedanjem.

Rafinisani šećer se može naći u svemu, od konzerviranog voća i dezerta na bazi mliječnih proizvoda do upakovanih peciva. Ako imate želju za slatkim uzmite pravo voće koje će napraviti veliku razliku kada je zdravlje u pitanju.

Šećer se nalazi i u prelivima za salatu, sosovima koje koristimo stalno da bismo uljepšali ukus mesa.

Ugljeni hidrati

“Izbjegavanje namirnica poput bijelog hljeba, slatkih žitarica i pržene hrane može doprinijeti opštem zdravlju i pomoći u upravljanju rizikom od dijabetesa”, tvrdi doktor Anton.

Šta jesti umjesto toga?

Povećajte unos svežeg povrća, vlakana i nemasnih proteina. Uz svaki obrok jedite po činiju sveže sezonske salate.

Šta još da radimo kako bismo smanjili šećer?

“Aktivni mišići bolje obrađuju šećer,” kaže doktor Anton i dodaje da 150 minuta nedjeljno treba imati aktivan trening i 75 minuta nedjeljno snažnog treninga.

To može biti: trčanje, planinarenje ili vožnja bicikla.

Ključno za snižavanje šećera u krvi je ishrana i vježbanje, ali i smanjivanje stresnih situacija, kao i aktivan san.

“Hronični stres i nedostatak sna mogu uticati na nivoe hormona i doprinijeti rezistenciji na insulin”, kaže ona “tako da je prihvatanje holističkog pristupa blagostanju od suštinskog značaja za prevenciju dijabetesa i promovisanje ukupne dugovječnosti“.

Suplementi takođe mogu biti korisni – posebno vitamin D i magnezijum. Iako dr Anton preporučuje da se konsultujete sa svojim ljekarom prije uzimanja novih lijekova ili suplemenata, prenosi Stil.kurir.rs.

spot_img