12 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaBiHNovo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini

Cijena sirove nafte kontinuirano raste proteklih tjedana u svijetu, a taj rast prate i trgovci naftnim derivatima u Bosni i Hercegovini.

Od utorka ujutro, 19. ožujka, cijene derivata na pojedinim crpkama u Bosni i Hercegovini, Super 95 i Super 98, povećane su za pet feninga.

Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente, u razgovoru za  Radiosarajevo.ba komentirao je posljednja događanja na svjetskog tržištu nafte, ali i šta može očekivati vozače u narednom periodi i u Bosni i hercegovini.

“Novo poskupljenje goriva u BiH je rezultat rasta barela nafte na 87 USD. U slučaju rasta barela preko 90 USD, idemo sa cijenama derivata ka 3 KM. Razlozi za rast cijena su smanjenje proizvodnih kvota i želja proizvođaca nafte da cijene nafte povećaju iznad 90 USD.

Super 98 je od jutros na pojedinim crpkama 2,91KM, a Super 95 2,71 KM. Očekuje se i na drugim crpkama korekcije za minimalno pet feninga na više”, pojasnio je Bečarević za Radiosarajevo.ba.

Ako pratimo trend cijena goriva u Bosni i Hercegovini unazad šest mjeseci, tako je na benzinskim crpkama  u Federaciji Bosne i Hercegovine u kolovozu 2023. godine prosječna cijena premium bezolovnog benzina 95 – BMB 95 iznosila 2,71 KM po litru, a prosječna cijena dizela 2,74 KM po litru.

Zanimljivo, cijene goriva u BiH su na razini od prije šest mjeseci.

Izvor: vecernji / radio sarajevo

spot_img