6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaBiHMostar: Gradonačelnika će ponovo birati vijećnici, a ne građani direktnim izborom

Mostar: Gradonačelnika će ponovo birati vijećnici, a ne građani direktnim izborom

U Mostaru su krajem prošlog mjeseca ozvaničene prve koalicije za nastup na lokalnim izborima. Zbog specifičnosti statutа i sedam izbornih jedinica, matematika će i ovog puta biti neizbježna pri sklapanju partnerstava. Gradonačelnika će ponovo birati vijećnici a ne građani direktnim izborom.

U gradu koji se jedini u državi može pohvaliti da broji podjednako građana dvaju različitih konstitutivnih naroda, oduvijek je posebno važno ko će biti gradonačelnik. Utakmica se tako prije četiri godine svela na borbu Hrvata i Bošnjaka za prvog čovjeka, a na koncu je presudio jedan glas u Vijećnici.

Bošnjaci su se zadovoljili pozicijom predsjednika Vijeća, koju bi nakon oktobra rado ustupili Hrvatima, a prigrabili gradonačelničku.

SALEM MARIĆ, predsjednik GO SDA Mostar

“Kod nas su u toku unutarstranački izbori i kada se ovo završi sigurno ćemo se više posvetiti narednim lokalnim izborima i pokušaju pravljenja koalicije sa što je moguće više probosanskohercegovačkih stranaka i da dođemo prvi put do gradonačelnika. Mislim da smo to trebali i prošli put.”

U koaliciju sa SDA, već sad je jasno, neće SDP, bez obzira na partnerstvo na nivou kantona. Pregovaraju sa Narodom i Pravdom, s kojim je partnerstvo narušeno odlukom da se uđe u vlast Hercegovačko-neretvanskog kantona.

ARMAN ZALIHIĆ, predsjednik GO SDP-a Mostar

“Naravno, nećemo ulaziti u koalicije koje su aktualne vladajuće stranke i za koje smatramo da su pogrešno vodile grad u proteklom mandatu. Bit ćemo naklonjeni strankama koje su opozicione i koje žele saradnju sa SDP-om.”

S obzirom na to da Narodni evropski savez danas čini većinu, automatski otpada mogućnost koaliranja i sa ovom strankom. NES je nedavno snage udružio sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu, DF-om i Prvom mostarskom partijom. Okrupnjavanja u hrvatskom korpusu, s druge strane neće biti.

MARKO NOVAK, predsjednik GO HDZ-a Mostar

“Svako ima pravo da se organizira kako želi i hoće. Odgovor je jasan – mi želimo prosperitetan i dobar Mostar. Imamo svoj program i ne obaziremo se šta neko drugi radi.”

SILVIO BUBALO, Gradski odbor HRS-a Mostar

“Ne treba nam niko. Pokazale su stranke HNS-a da su majstori izbora poslije 19 sati. Ne možemo imati povjerenje u njih. Ne možemo zajedno na liste. Znamo šta se dešava od preferencija pa dalje. Imali su vijećnika po sto posto na deset ili 15 biračkih mjesta, kao da niko drugi na listi ne postoji. To traje godinama. To će tako biti dok ne dođe do tehničkih izmjena Izbornog zakona, kad neće moći dobijati izbore nakon 19 sati.”

Ipak, kada dođe vrijeme da se bira gradonačelnik, stav stranaka s hrvatskim predznakom je bio i ostat će nepromijenjen. Svi će podržati jednog. Baš kao i što će stranke sa srpskim predznakom ponovo nastupiti s jedinstvenom listom, jer samo na taj način mogu do mandata u Vijećnici. Na pitanje ko će biti kandidati za gradonačelnika, kažu – još je rano.

Izvor: BHRT

spot_img