6.6 C
Travnik
Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaBiHManji izvoz spušta cijenu namještaja u BiH

Manji izvoz spušta cijenu namještaja u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO – U toku prošle godine iz Bosne i Hercegovine izvezena su 144.342.883 kilograma namještaja, vrijednog preko milijardu i 166 miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što je za preko 42 miliona KM manje u odnosu na godinu dana ranije kada je izvoz iznosio 1.208.638.153 KM.

Prema njihovim podacima, najviše namještaja je izvezeno u Njemačku, u vrijednosti većoj od 328 miliona maraka.

“Odmah zatim smo izvezli velike količine namještaja u Hrvatsku u vrijednosti većoj od 180 miliona K, potom Nizozemsku u vrijednosti od 92 miliona KM”, kazali su iz UIO BiH. 

S druge strane, u Bosnu i Hercegovinu je tokom prošle  godine uvezeno 53.167.524 kilograma namještaja vrijednosti 368.712.923 KM.

Najviše namještaja uvezeno je iz Kine, i to 9.708.476 kilograma, ukupne vrijednosti 91.170.467 KM.

 “Nakon Kine, slijedi uvoz iz Srbije, i to 11.236.205 kilograma ukupne vrijednosti 58.637.668 KM, pa Turske – 6.920.726 kilograma vrijednosti 52.154.390 miliona”, navodi se u podacima UIO BiH.

Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske, kazao je da su izuzetno pogođeni oni proizvođači srednje klase namještaja.

“Prošlu godinu proizvođači namještaja manje su poslovali za 27,8 odsto nego godinu dana ranije”, kazao je Andrić.

Kako je rekao, i ova godina ne obećava bolje stanje, jer u svim kriznim situacijama namještaj je sigurno zadnji na listi prioriteta građanima.

“Nemamo naznaka da će se situacija u ovoj privrednoj grani u ovoj godini popraviti”, kazao je Andrić. 

Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji je ujedno i vlasnik kompanije “Petroprojekt” iz Bratunca, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da najviše problema imaju oni proizvođači koji prave namještaj za svakodnevicu…

“Odnosno za srednji stalež ljudi, dok se preduzeća koja prave dizajnirani namještaj manje suočavaju sa tim”, kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, prošle godine je zabilježen veliki pad izvoza namještaja u Njemačku, koja je jedna od glavnih zemalja izvoznica.

“Mi smo ove godine poslovali 10 odsto manje u odnosu na prethodnu, ali taj pad je bio manji uglavnom u prvoj polovini godine, dok je u drugoj polovini godine počeo da se vraća obim posla koji smo imali ranije”, kazao je Petrović.

Dodao je da će u narednom periodu sigurno neka preduzeća morati spuštati čak i cijenu svojih proizvoda.

Darko Partalo, direktor kompanije “Drvoprodex” Banjaluka, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da je prošla godina bila jako nepovoljna što se tiče ove privredne grane.

“I ova godina pred nama biće za proizvodnju namještaja jako izazovna godina, za koju će biti potrebno puno energije i volje i sigurno je da ćemo morati spuštati cijene svojih proizvoda da bismo uspjeli zadržati kupce”, kazao je Partalo.

Izvor: Nezavisne

spot_img