6.9 C
Travnik
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaSvijetOpasno vrijeme u SAD: Snježne oluje blokirale gradove, nekoliko država ostalo bez...

Opasno vrijeme u SAD: Snježne oluje blokirale gradove, nekoliko država ostalo bez struje

Avioprijevoznici su jučer odgodili više od 7.600 letova širom SAD

Deseci miliona Amerikanaca izloženi su opasnim i štetnim vremenskim uvjetima – snježnim olujama na sjeverozapadu i srednjem zapadu, hladnoći, poplavama na istočnoj obali te potencijalnim tornadima na jugu, zbog čega su otkazani mnogi letovi, a neka su područja ostala bez struje. 

Avioprijevoznici su jučer odgodili više od 7.600 letova širom SAD, uključujući avione koji su prizemljeni u međunarodnom aerodromu O’Hare u Čikagu zbog vjetra i zasljepljujućeg snijega.

U Ajovi su republikanski predsjednički kandidati otkazali zakazane izborne aktivnosti.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) upozorila je da će se snježne oluje u većem dijelu gornjeg srednjeg zapada, s obilnim snijegom i jakim vjetrovima, nastaviti i danas. 

U Mičigenu je, prema podacima s PowerOutage.US., više od 133.000 domova i kompanija ostalo bez struje, kao i više od 150.000 ljudi u Viskonsinu, Zapadnoj Virdžiniji, Ohaju i Pensilvaniji.

– Ovaj olujni sistem je definitivno opasan – rekao je Zek Tejlor (Zack Taylor), meteorolog iz Centra za vremensku prognozu NWS-a u College Parku, u Merilendu.

Služba je upozorila i na nepotrebna putovanja, ističući slabu vidljivost na nekim cestama u Čikagu, kao i na rizike od ozeblina i hipotermije u Ajovi, gdje se predviđa da će temperature u većem dijelu države pasti ispod minus 18 stepeni Celzijusa.

Izvor: avaz

spot_img