21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHSanskom pčelaru zlatna medalja za bagremov med

Sanskom pčelaru zlatna medalja za bagremov med

SANSKI MOST – Na manifestaciji “Dani meda” u Federaciji BiH, koja je nedavno po deseti put održana u Mostaru, poznati sanski pčelar Enes Bahtić nagrađen je zlatnom medaljom za bagremov med koji proizvodi.

Radi se o renomiranoj manifestaciji koja okuplja najuspješnije pčelare u ovome entitetu, u organizaciji Federalnog zavoda za poljoprivredu i Federalnog agromediteranskog zavoda sa sjedištem u Mostaru, a ove godine nagrade su uručene za najkvalitetniji med u ukupno šest kategorija.

Također, Bahtiću je dodijeljena srebrna medalja za kestenov med.

“Radi se o prestižnim priznanjima koja dokazuju čistoću i kvalitet meda na osnovu provedene hemijske, mikrobiološke i polenske analize, koju provode certificirane ustanove i ocjenjivači. Boduju se količina i čistoća peludnih zrnaca u sastavu meda i druge karakteristike, a moj bagremov med je ocijenjen najvišom ocjenom”, kaže Bahtić.

Dodaje kako je ponosan na osvojenu nagradu, budući da je ova godina bila izuzetno nepovoljna za proizvodnju meda, a to se posebno odnosi na bagremov med.

“U maju, kada bagrem cvjeta, bile su intenzivne kiše i loše vrijeme, pa pčele nisu mogle raditi. Ipak, i u takvim uslovima uspjelo se nešto proizvesti. Generalno, ova godina je bila veoma loša i pčelarstvo sve više zavisi od ekstremnih vremenskih uslova”, navodi Bahtić.

Ovaj sanski pčelar redovno sudjeluje na brojnim takmičenjima pčelara u zemlji i regionu, a za kvalitet svoga meda redovno osvaja najviše nagrade i priznanja. U Sanskom Mostu ga poznaju kao skromnog i vrijednog čovjeka koji obavlja posao kućnog majstora u jednoj sanskoj osnovnoj školi, a pored porodice, pčelarstvo je njegova najveća ljubav i preokupacija kojoj posvećuje najviše ljubavi i slobodnog vremena. Svoju strast prema pčelarstvu prenio je i na djecu, Aminu (10) i Ahmeda (8), koji su najmlađi aktivni članovi Udruženja pčelara “Sana med” i, vjerovatno, najmlađi pčelari u Bosni i Hercegovini. Proizvodi sve vrste meda koje su karakteristične za ovo područje, kao što su livadski, šumski, bagremov, lipov i kestenov, a radi se o pčelarskim proizvodima najviše kvalitete, o čemu svjedoče već pomenute nagrade. Plasman i prodaja je nešto što muči najveći broj proizvođača, ali Bahtić kaže kako za njega nema zime, jer najviše meda proda na kućnom pragu.

Izvor: Nezavisne

spot_img