21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisTop 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

Koja kompanija je otvorila svoj najveći tržni centar do sada, ko kupuje infrastukturu Mtela u BiH, gdje je počela gradnja velike fabrike, ka kom gradu je krenuo voz prvi put nakon 1992. godine…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose Gebruder Weiss i BiznisInfo.ba.

10. Donosimo detalje o objektu koji je vratio sjaj Visokom

Objekat Hotela Vema i Vema Shopping Center je jedna od najznačajnijih investicija u Visokom u posljednjih 30 godina kojom je obezbjeđen posao za 230 radnika. Investitor reprezentativnog objekta i još sadržajnije ponude je visočki privrednik Osman Suša, vlasnik Suša Commerce-a.

Na mjestu nekadašnje Robne kuće Vema koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća važila za jedno od najsnadbjevenijih  prodajnih mjesta u Visokom i okolini, nakon više od pet godina gradnje i opremanja, prošlog mjeseca otvoren je Hotel Vema i Vema Shopping Center, prvi ovakve vrste i namjene u Visokom i okolini.

9. Investicija domaćeg poduzetnika: U Živinicama otvoren novi tržni centar

Na području poslovne zone Novi grad Živinice neposredno uz magistralni put Tuzla- Sarajevo svečano je otvoren tržni centar ARENA Živinice koji je u potpunosti živinički brend.

Gradonačelnik Began Muhić zajedno je sa vlasnikom TC ARENA Živinice Senadom Trumićem presjekao svečanu vrpcu čime je sa radom počeo tržni centar koji se prostire na više 6.000 kvadratnih metara sa mnogobrojnim sadržajima i u samom početku uposleno je više od stotinu radnika.

8. Turkish Airlines odustao od pokretanja letova iz Banjaluke

Turkish Airlines planira povećati frekvencije na nekoliko ruta u regiji tokom ljetne sezone 2024., koja počinje 31. marta iduće godine. No, isključili su mogućnost uvođenja letova za Banju Luku nakon razgovora s dužnosnicima aerodroma.

7. Krenula izgradnja fabrike firme Asta u Cazinu

U Poslovnoj zoni Ratkovac ove sedmice je svečano ozvaničen početak radova na izgradnji objekta fabrike Asta. Novi poslovni objekat prostirat će se na 20.000 m2, a ukupna površina koju je kupio austrijski investitor u našoj Poslovnoj zoni je 50.000 m2.

6. Britanski div zvanično kupuje telekomunikacionu infrastrukturu u BiH

Kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija. Ova vijest je sada i zvanična jer je globalni div uputio zvaničnu obavijest Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine, izvještava BiznisInfo.ba.

5. Belamionix otvorio tržni centar vrijedan 30 miliona KM

Domaća kompanija Belamionix otvorila je svoj dosad najveći prodajni objekat koji se nalazi u Tuzli, u ulici Husinskih rudara, naselje Miladije. Ovo je sada najveći tržni centar ove kompanije čije je sjedište u Brčkom, a koja ima objekte širom BiH.

4. Bingo Petrol gradi još jednu benzinsku pumpu

Domaća kompanija Bingo Petrol nastavlja sa širenjem. Naime, započela je izgradnja benzinske pumpe Bingo Petrol u Čeliću. Bingo Petrol u vlasništvu je najveće domaće kompanije Bingo iz Tuzle. Kompanija Bingo Petrol već ima pet benzinskih pumpi – i to u Tuzli, Gračanici, Hadžićima, Zenici i Kalesiji. Pumpa u Čeliću nalazit će se pored Bingovog supermarketa u tom gradu.

3. U Kiseljaku se gradi luksuzni stambeno-poslovni kompleks

Firma “Bar- floor” lider stanogradnje u Kiseljaku te među vodećim u BiH, svoju misiju gradnje za život ugodnih stambenih objekata, koja u Kiseljaku uključuje i preobrazbu središta mjesta u urbanu sredinu ugodnog i funkcionalnog življenja, odlučila je zaokružiti impresivnim i elegatnim stambeno-poslovnim kompleksom „River  Garden“. I ovaj objekt grade u Kiseljaku, mjestu od glavnog grada BiH Sarajeva udaljenom tek 28 kilometara.

2. Radnici Binga na novembarsku platu dobili po 1.000 KM

Prošlogodišnja pozitivna praksa Bingo Grupacije, koja je ujedno i najveći poslodavac u BiH je nastavljena i u ovoj godini. Za sve uposlenike koje zapošljava Bingo a koji su grupaciji zaposleni duže od šest mjeseci na račune je uplaćeno po dodatnih 1.000 KM. Za ovu svrhu izdvojeno je više od 14 miliona KM. Bingo će samo po ovom osnovu na poreze uplatiti i nešto više od šest miliona KM, obzirom da se radi o sredstvima koja nisu neoporeziva.

1. Prvi put nakon 1992. godine vozovi saobraćaju prema Varešu

Od četvrtka, 14. decembra, ponovo do Vareš saobraća voz, a razlog za to jeste skori početak eksploatacije mineralnih resursa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Voz saobraća od Vareša do Podlugova, odnosno do luke Ploče. Vožnja od Vareša do Podlugova traje jedan sat, dok će do Ploča trajati osam sati. Do Ploča će sedmično saobraćati pet vozova.

Željeznička pruga od Vareša do Podlugova, koja je duga 24 kilometra, posljednji put u upotrebi je bila 1992. godine. Čišćenje ove dionice pruge je ugovorno dodijeljeno britanskoj kompaniji Adriatic Metals koja će na području Vareša eksploatisati srebro, cink i olovo.

Izvor: Biznisinfo

spot_img