18.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetKim Džong-Un ide kod Putina oklopnim vlakom koji je bio i u...

Kim Džong-Un ide kod Putina oklopnim vlakom koji je bio i u Jugoslaviji

PJONGJANG – Kim Džong Un, sjevernokorejski lider, krenuo je prema Rusiji, prenose svjetski mediji. Kim će se u Rusiji sastati s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

Biće to prva Kimova posjeta inostranstvu u više od četiri godine i prva od pandemija koronavirusa.

Kim je na sastanak krenuo oklopnim vlakom. Svjetski mediji već su pisali o njemu. Radi se o privatnom i naoružanom vlaku zelene boje koji Kim rado koristi i u njegovoj je porodici decenijama.

Nije brz, ali je neprobojan

Kako je sjevernokorejska televizija objavila 2011. godine, Kim Jong II je preminuo upravo u tom vlaku koji je bio njegovo omiljeno prevozno sredstvo jer se bojao vožnje avionom. Koristio ga je i kao stožer za vrijeme Korejskog rata.

Koristili ga djed i otac

Širom zemlje izgradio je niz sigurnih kuća, koje su se nalazile većinom blizu stanica, a do 19 od tih kuća moglo se doći jedino ovim vlakom. Neka mjesta kojima se moglo pristupiti vlakom bila su ispod zemlje.

Vlak su koristili djed, otac, a sad se čini da ga i Kim Jong rado koristi. Upečatljivi zeleni vlak ima oklop, otporan je na metke i neke rakete, naoružan je i navodno ima oko 90 luksuznih vagona.

Ima modernu komunikacionu tehnologiju, satelitske telefone i niz sigurnosnih mjera. Nije brz, ide najviše 60 kilometara na sat, a zapravo se radi o tri kompozicije, prva ide u izvidnicu, u drugoj je najčešće Kim, a u trećem delegacija i osoblje.

Posjetio i Jugoslaviju

Sjevernokorejske vođe ovaj vlak najčešće su koristile za putovanja u Kinu, a kada njim putuju u Rusiju imaju i organizovano presjedanje. 

Najduže putovanje Kim Il Sunga ovim vlakom bilo je 1984. godine kada je krenuo na put i posjetio svaku socijalističku zemlju Istočne Evrope, između ostalog i tadašnju Jugoslaviju.

Ružičasta koža i francuska vina

U avgustu 2011. godine Kim Džong Il vlakom je otišao u posjetu Dmitriju Medvedevu u Ulan Ude, udaljen 4.500 kilometara.  

Život u vlaku je jako luksuzan, a osim perfektnog uređenja putnicima putovanje olakšavaju i brojne delikatese koje se redovno dopremaju na vlak, poput jastoga i francuskog vina.

Unutar jednog vagona su fotelje prekrivene ružičastom kožom sa malim drvenim stolićima između. Kada se putuje, putuje se glamurozno, prenose “24 Sata”.

Izvor: Nezavisne

spot_img