18 C
Travnik
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
NaslovnicaBiznisAmerički milijarder pojasnio: Uspjeh ne znači koliko novca imaš

Američki milijarder pojasnio: Uspjeh ne znači koliko novca imaš

Američki milijarder Mark Cuban kaže da njegovo bogatstvo nije ono što ga čini uspješnim, već njegova sposobnost da ostane fokusiran na obavljanje posla svakog dana.

– Uspjeh nije nužno koliko novca imate – rekao je Cuban nedavno za LinkedInov podkast “The Path”.

Prema njegovim riječima, uspjeh je samo postavljanje cilja i mogućnost da se svakog jutra probudite osjećajući se zaista dobro zbog onoga što ste postigli.

Cuban, preduzetnik i zvijezda ABC-jevog “Shark Tanka”, ima neto vrijednost od 5,1 milijardu dolara, prema Forbesu.

Kako izgleda biti bogat osjetio je prvi put sa 32 godine, kada je prodao svoj prvi posao – softversku kompaniju pod nazivom MicroSolutions – kompaniji CompuServe za 6 miliona dolara. Postao je milijarder osam godina kasnije kada je svoju kompaniju Broadcast.com prodao Yahoo-u za 5,7 milijardi dolara.

Možda je lakše umanjiti značaj novca kada ga imate mnogo, ali Cuban je više puta istakao da bi bio jednako srećan i bez svojih finansijskih sredstava. On bi “sigurno” bio zadovoljan sa 1 posto svog bogatstva da ima svoju “istu porodicu i okruženje”, rekao je za CBS, prenosi BizLife.

To je možda dobra vijest za ambiciozne preduzetnike, od kojih mnogi vide san o bogaćenju kao sve više nedostižan usred visokog nivoa inflacije.

Američki vlasnici malih preduzeća čak su razvili novu definiciju “američkog sna”, koja je više usredsređena na sreću i strast nego na standardne pokazatelje bogatstva kao što je vlasništvo nad kućom, stoji u nedavnom istraživanju GoDaddy.

Cubanov najnoviji startup, online apoteka Cost Plus Drugs, namjerno je izgrađen oko društvenog uticaja umjesto da privlači kupce da bi uzeo svaki cent, rekao je prošle godine u podcastu “Re:Thinking”.

– Da imam 25 godina i ponovo ovo radim, vjerovatno bih mislio: U redu, šta mogu da uradim da bih stekao bogatstvo? – rekao je Cuban.

Međutim, sada je njegov proces donošenja odluka potpuno drugačiji, piše CNBC Make It.

– Ako možete da se budite svako jutro nasmijani i uzbuđeni zbog dana pred vama, uspjeli ste – zaključio je on na podkastu na LinkedInu, prenio je BIZLife.

Izvor: BiznisInfo

spot_img