20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHBrza cesta preko zapadne Hercegovine u mreži EU koridora

Brza cesta preko zapadne Hercegovine u mreži EU koridora

Brza cesta, koja će spajati Mostar preko zapadne Hercegovine, odnosno Širokog Brijega i Gruda s Imotskim u Republici Hrvatskoj, ušla je na popis projekata koji će biti u vrhu prioriteta kada govorimo o mogućnosti dobivanja sredstava iz fondova Europske unije.

Naime, jučer je na summitu o povezivanju u Budvi šest regionalnih ministara prometa i veza, među kojima i ministar Edin Forto, s predstavnicima Europske komisije potpisalo dokument o unaprjeđenju karta transeuropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju prioritet za sufinanciranje iz fondova EU-a i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar – Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina – Trebinje – Nikšić – Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.

Ministar Forto naglasio je kako BiH mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinanciranje dionice brze ceste Jajce – Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu, Podgoricu, Sarajevo i Unsko-sansku županiju s Hrvatskom i Slovenijom. Projekt “Jajce – Bihać” bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja. 

Izvor: vecernji.ba

spot_img