12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiznisGoogle će brisati Gmail naloge koji se ne koriste dvije godine

Google će brisati Gmail naloge koji se ne koriste dvije godine

Google će ove godine “zaoštriti” svoju politiku koja se odnosi na neaktivne Gmail naloge.

Oni koji žele zadržati Gmail nalog morat će se logovati barem jednom u 24 mjeseca jer je Google najavio novu politiku za neaktivne naloge. Prema “starim pravilima” iz 2020. godine, kada je ukinut i beskonačni prostor za Google Photos, Google je brisao podatke sačuvane na nalozima ukoliko se korisnik nije logovao dvije godine, no od ove godine će takvi nalozi biti potpuno izbrisani.

Novo pravilo stupa na snagu najranije u decembru ove godine, tako da bi se oni koji žele sačuvati svoj Gmail nalog trebali logovati. Iz Googlea tvrde da uklonjene Gmail adrese više neće biti dostupne, kako njihovim prvobitnim korisnicima, tako ni drugima.

Aktivnost Gmail naloga se odnosi na čitanje ili slanje emailova, korištenje Google Drivea, gledanje YouTubea, preuzimanje aplikacija s Google Play Storea, korištenje Google Searcha ili korištenje naloga za prijavljivanje na aplikacije ili usluge treće strane.

Međutim, ove aktivnosti ne pokrivanju uobičajenu upotrebu Google naloga poput kreiranja aliasa koji prosljeđuju email na primarnu adresu te je nejasno da li će takvi nalozi biti uklonjeni. Google spominje da je održavanje pretplate na nešto poput Google Onea jedan od načina aktivnosti, no to nije nešto što se radi s alternativnim nalogom.

Kada nova pravila stupe na snagu, kompanija će krenuti s brisanjem naloga koji “nisu dirnuti” nijednom nakon kreiranja, a također namjerava slati više notifikacija na adresu i alternativni email u periodu od nekoliko mjeseci prije konačnog brisanja.

Izvor: klix

spot_img