12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiWD-40 je odličan za uklanjanje tvrdokornih nakupina u zahodu, a evo kako...

WD-40 je odličan za uklanjanje tvrdokornih nakupina u zahodu, a evo kako još pomaže u domu

On razgrađuje tvrdu vodu, hrđu i mineralne naslage pa je nakupine u WC-u lakše ukloniti. Osim toga, ne sadrži jake kemikalije kao neki proizvodi čija namjena je uklanjanje kamenca

Obzirom da vjerojatno doma već imate WD-40, vrijedi isprobati ovaj trik, jer očistiti tvrde nakupine u zahodskoj školjci nije nimalo lak zadatak. Naime, tu se radi o naslagama uzrokovanih uglavnom tvrdom vodom pa kad se to spoji s prljavštinom, dobijete mrlje koje ne želite gledati. 

Evo što trebate napraviti

Najprije zatvorite vodu i ispraznite kotlić, posebno ako vam voda konstantno pomalo curi u WC školjku (taj problem biste svakako trebali riješiti, jer će vam račun za vodu biti veći). Da bi ovaj trik bio uspješan, površina školjke bi trebala biti što više suha kako ostaci vode ne bi razrijedili WD-40.

Potom dobro protresite limenku i prskajte izravno na nakupine koje želite ukloniti. Pustite neka djeluje do nekih pet minuta pa četkom za zahod izribajte mrlje, radite to kružnim pokretima.

Ponovite postupak nekoliko puta kako bi uklonili sve naslage, posebno ako se radi o starim nakupinama. Potom otvorite vodu i isperite zahod nekoliko puta. 

Imate li osjetljivu kožu na rukama, tad obvezno nosite zaštitne rukavice dok ovo radite kako biste izbjegli moguće iritacije.

Ilustracija WC-a

Zašto WD-40 pomaže?

On razgrađuje tvrdu vodu, hrđu i mineralne naslage pa je nakupine u WC-u lakše ukloniti. Osim toga, ne sadrži jake kemikalije kao neki proizvodi čija namjena je uklanjanje kamenca i dobra je alternativa tradicionalnim abrazivnim proizvodima za čišćenje.

Još jedna prednost korištenja ovog proizvoda u zahodu je u tome što podmazuje unutrašnjost WC školjke i tako sprječava raznim nakupinama da se zalijepe za površinu i vremenom nagomilavaju, prenosi housedigest.com.

Uklanja mrlje od pastela s odjeće

Djeca obožavaju crtati pastelama, a nerijetko njima pobojaju i odjeću, a WD-40 pomaže i u ovom slučaju. Nanesite ga obilato na mrlju i ostavite pet minuta. Zatim tkaninu okrenite na drugu stranu i napravite isto. 

Potom ga dobro isperite pa na to mjesto utrljajte tekući deterdžent. Isperite i operite u perilici na uobičajen način.

24sata

Prikriva ogrebotine na automobilu

Mnoge vozače srce zaboli kada na svojem limenom ljubimcu pronađu novu ogrebotinu pa makar ona bila toliko malena da je ne vidi nitko drugi. Ali, razloga za paniku nema jer za svaki problem postoji rješenje. I u ovakvoj situaciji spasit će vas WD-40. 

Sve što trebate napraviti je – raspršiti ga po površini automobila na kojoj se nalaze ogrebotine i dobro to protrljati papirnatim ubrusom. Ponovite taj postupak još jednom ogrebotine bi se trebale vidjeti manje.

Pomaže ukloniti naljepnice

Koliko puta vam se dogodilo da pokušavate pažljivo skinuti naljepnicu kako ne bi ostale naslage ljepila na površini, ali bezuspješno. I u ovom slučaju pomoći će vam WD-40. Našpricajte po naljepnici, malo pričekajte i lagano je uklonite.

Ovaj trik dobro je poznat nekim domaćicama koje su prije muku mučile s uklanjanjem starih naljepnica sa staklenki koje su željele sačuvati za pripremu zimnice.

Izvor: 24sata.hr

spot_img