18.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHNajezda u Sarajevu: Zašto su stjenice noćni insekti i koliko su opasni?

Najezda u Sarajevu: Zašto su stjenice noćni insekti i koliko su opasni?

U Sarajevu je velika najezda stjenica. Istrebljenje ovih upornih insekata skupo je i dugo traje. Građani su zabrinuti.

Elna Ibrahimović – direktorica Sanitacije i dermatologinja Tamara Jovović su za N1 govorile o problemu stjenica.

Ibrahimović je pojasnila zbog čega se stjenice nazivaju “noćnim insektima”.

“To su tačkasti insekti koji izazivaju alergijske reakcije a zovemo ih sve više noćni insekti i njihova aktivacija traje u noćnim satima. To su insekti koji se hrane krvlju ljudi i domaćih životinja. Oni se bude u četiri sata poslije ponoći u toku sna samog čovjeka i svojim ubodom ispuštaju serum”, kazala je Ibrahimović iz Sanitacije.

Također, Ibrahimović je objasnila gdje se stjenice nalaze u domaćinstvu.

“Oni se nalaze u kosturu kreveta, u ormarima i to je njihovo prirodno stanište gdje oni obitavaju. Mogu se kriti ispod slika, ono sve gdje im je taman prostor”, naglasila je Ibrahimović.

Dermatologinja Tamara Jovović navela je šta stjenice izazivaju kod građana.

“U noći ne osjeti se ubod, ali se ujutru probudi sa promjenama na koži koje mogu imati različitu kliničku sliku i to sada zavisi od tipa kože”, istakla je Jovović.

Da li bacati namještaj gdje su ustanovljene stjenice?

S obzirom na to da mnogi odluče baciti namještaj u kojem su pronađene stjenice, Ibrahimović kaže  da je ove insekte moguće uništiti, ali problem predstavljaju jajašca zbog kojih se moraju vršiti kontrole a naročito kada se ovi insekti pojave u neposrednoj blizini, recimo kod komšija.

“Posebno se moraju raditi kontrole posebno tamo gdje smo ustanovili stjenice. Da vršimo kontrolu te prostorije”, kazala je Ibrahimović.

Dermatologinja Jovović je navela da je ubod stjenice moguće prepoznati kao kada nas ubode komarac.

Na kraju, Ibrahimović je objasnila da ne postoji preventivno uklanjanje stjenica i da stjenice se sve više nalaze u skladištima trgovina i da ih zapravo građani mogu dobiti sa kupljenim namještajem.

Izvor: N1

spot_img