4.5 C
Travnik
Petak, 26 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiStvari koje bi svako dijete trebalo čuti od roditelja kako bi ojačalo...

Stvari koje bi svako dijete trebalo čuti od roditelja kako bi ojačalo samopoštovanje

SVAKI roditelj nada se da će njegovo dijete u budućnosti biti odgovorno, uspješno i sretno. Djetinjstvo je savršeno vrijeme da ih počnete ohrabrivati i davati im potrebne alate koji će im pomoći da postignu sve što su zamislili. Jačajući njihovo samopoštovanje i pomažući im da vjeruju u sebe i upravljaju svojim emocijama, bit će spremni hrabro i odlučno se suočiti sa svijetom odraslih, kad za to dođe trenutak. 

Evo nekoliko moćnih fraza koje možete koristiti u svakodnevnom razgovoru sa svojim djetetom da mu pomognete da razvije samopoštovanje.

“Možeš računati na mene” ili “Tu sam da ti pomognem”

Kad vidite da vaše dijete sumnja u sebe ili želi nešto učiniti, a nema hrabrosti za to, podsjetite ga da ste tu za njega. Dajte mu do znanja da može računati na vas, da ima vašu podršku i vašu pomoć ako mu je potrebna. To će ga potaknuti da pokuša. 

Od životne važnosti je da djeca osjete da mogu računati na svoje roditelje kad god imaju bilo kakav problem. Ove fraze učvrstit će vezu roditelja i djeteta te djetetu osigurati puno sigurnosti i samopoštovanja. Ove fraze pomoći će djetetu da se ne boji jer će znati, ako nešto i pođe po zlu, da su mama i tata ovdje da ga zaštite ili mu pomognu. 

“Reci mi” ili “Slušam te”

Ove rečenice su usko povezane s prethodnima. Ne možemo djetetu govoriti da smo tu za njega ako ga nemamo vremena saslušati. Time zapravo šaljemo potpuno suprotnu poruku – da nismo ovdje i da nemamo vremena za njega. Trenutak kad vaše dijete s vama želi nešto podijeliti najbolje je vrijeme da mu pokažete da ste zaista tu.

Stanite s onime što radite. Za vas će to značiti nekoliko minuta, ali vašem djetetu ćete pokazati da vam je stalo i da mogu računati na vas. Slušajte ga pažljivo, nemojte se rugati ili umanjivati važnost njegove priče. Ako je dijete nešto poželjelo podijeliti s vama, to je zato što mu je to važno. Nemojte ga prekidati. Ako želite dati svoje mišljenje ili nešto dodati, pričekajte da završi.

Pokažite interes i uzbuđenje za ono što vam dijete govori. Koristite fraze kao što su: “Zaista?”, “Opa!” ili “Nevjerojatno!” Djeca to vole i to je idealan način da počnete graditi dobru komunikaciju sa svojim djetetom i ojačate njegovo povjerenje u vas. Kako bude raslo, dijete će htjeti s vama dijeliti svoja iskustva i brige. 

“Volim te”

Brinemo se o djeci, kupujemo im sve što im je potrebno, ali sve to ne vrijedi ako djeci ljubav ne iskažemo i verbalno. Drugim riječima, trebamo im reći da ih volimo. 

To jača vezu između roditelja i djece te poboljšava obiteljsku komunikaciju, daje djeci samopouzdanje i duševni mir jer se osjećaju okruženi ljubavlju, jača njihovo samopouzdanje i pomaže im da se vole i prihvate takvi kakvi jesu, omogućuje im sretan rast, jača njihovu emocionalnu inteligenciju. Djeca koja se osjećaju voljena pozitivna su i optimistična, pristojna i poštuju druge. Stoga, kad god možete, iskoristite priliku i recite svojoj djeci koliko ih volite.

“Opraštaš li mi?”

Svi griješimo, čak i kad smo u ulozi mame i tate. A koji je bolji način da naučimo svoju djecu prihvatiti i preuzeti odgovornost za svoje pogreške od vođenja primjerom? Kad vide da mi, njihovi omiljeni superjunaci, ostavljamo po strani svoj ego i tražimo oprost, shvatit će koliko je to zapravo važno.

Kad god mislite da ste pogriješili – povisili ste glas, primijenili nezasluženu kaznu ili bili nepravedni u bilo kojem aspektu sa svojom djecom – ponudite iskrenu ispriku prilagođenu djetetovim godinama. Objasnite gdje ste pogriješili, kako se osjećate u vezi s tim i što ste naučili iz toga kako bi i vaše dijete to razumjelo i primijenilo.

“Vjerujem u tebe” ili “Vjerujem ti”

Kad smo mali, spoznaja da mama i tata vjeruju u nas potiče da se osjećamo moćno. Čak i ako ono što želimo učiniti ne uspije iz prvog pokušaja, njihovo povjerenje pomaže nam da pokušamo ponovo.

Nema smisla govoriti djetetu da vjerujemo da može letjeti ili pomicati objekte umom. Neki zadaci nisu prilagođeni djetetovoj dobi ili su jednostavno nemogući. Naše povjerenje mora biti stvarno i opravdano. 

“Razumijem te” ili “Razumijem kako se osjećaš”

Ova fraze odražavaju empatiju i povezanost s osjećajima naše djece. Njima im jasno dajemo do znanja da mogu računati na naše razumijevanje i podršku. I za djecu i za odrasle, spoznaja da nas netko razumije čini da se osjećamo podržano i smirenije.

Kad djeca osjete da ih ne razumiju, postaju frustrirana, a ta ih frustracija može dovesti do razvoja vrlo negativnih osjećaja koji dovode do neprikladnog ili agresivnog ponašanja, neopravdanih izljeva bijesa te nekontroliranog plača i vrištanja. To je njihov način da očajnički izraze nerazumijevanje koje gaje u sebi.

Jednostavno i iskreno “razumijem te” u pravo vrijeme može napraviti razliku. Ovoj frazi možemo dati još više snage ako podijelimo anegdotu u kojoj smo doživjeli sličnu situaciju ili smo se osjećali isto kao i dijete. Tako će dijete vidjeti da nije uvijek sve savršeno i da se dobre i loše stvari događaju svima, uključujući mamu i tatu.

“Plači koliko god trebaš”

Plač je prirodan proces. Jednostavno se dogodi i ne traje zauvijek. Čim osjetimo olakšanje, prestat ćemo plakati. Tražiti od djeteta da ne plače zapravo znači da ih tražimo da potisnu svoje emocije i tako nikad neće naučiti upravljati njima. 

Uobičajene fraze poput “budi hrabar”, “muškarci ne plaču”, “sve je u redu”, čak i ako su izgovorene u najboljoj namjeri, imaju vrlo negativan učinak. Za početak, prve dvije izjave su laži: i hrabri ljudi i muškarci plaču, a to ih ne čini manje hrabrima ili muževnima. Također, da, nešto se ipak dogodilo, jer da se ništa nije dogodilo, dijete ne bi plakalo. Tvrditi da se “ništa ne događa” kada dijete osjeća suprotno znači da umanjujemo njegove osjećaje.

Stoga je najbolje što možete učiniti dopustiti im da se isplaču, saslušati ih i ponuditi svoju podršku. Emocije i osjećaji, i pozitivni i negativni, zauvijek će biti dio njihovog života.

“Ponosim se tobom”

Ovo je još jedna fraza koju bi roditelji trebali koristiti. Nemojte se fokusirati na rezultat koji je dijete podiglo, nego na trud koji je uložilo da to ostvari, proces kroz koji je prošlo, prepreke koje je savladalo i činjenicu da nije odustalo. To su stvari koje treba pohvaliti više od samog rezultata.

Lako je i normalno pokazati drugima koliko smo ponosni pa se roditelje često može čuti kako govore “Moj sin već hoda” ili “Moj sin je prošao s odličnim”. Međutim, ne smijemo zaboraviti svoj ponos podijeliti s djetetom. 

Međutim, s pohvalama, kao ni s bilo čim drugim, ne treba pretjerivati. Pohvale uvijek trebaju biti opravdane i izrečene u pravo vrijeme. Previše pohvala može uzrokovati da vaše dijete postane arogantno i da se dobro ponaša samo da bi dobilo nagradu.

“Tvoje mišljenje mi je važno”

Jasno je da svaki roditelj svom djetetu želi samo najbolje. To ne znači da dijete uvijek mora učiniti ono što mu kažemo. Djetetu treba dati priliku da izrazi svoje mišljenje i stav. Uključivanjem djeteta u određene obiteljske odluke jačamo njegovo samopouzdanje i čine ih sretnim i aktivnim dijelom obitelji. 

U odrasloj dobi svatko od nas morat će donositi odluke pa je važno tu sposobnost razvijati od najranije dobi. Ako nam mama stalno govori što bismo trebali učiniti, onog dana kad ode, nećemo znati što učiniti. Zato, kad god imate priliku, pitajte svoje dijete za mišljenje. 

Osim što dijete morate saslušati, tražite ga da argumentira svoje stavove i objasni zašto ih smatra ispravnima. 

“Hvala ti”

Postoji li bolji način da naučite dijete da cijeni postupke drugih i da bude zahvalno od toga da ga vodite vlastitim primjerom? “Hvala ti” znači “znam što si učinio, želim da znaš da to cijenim i da me to učinilo sretnim”. Djetetu možemo zahvalnost pokazivati svakodnevno, kad nam na bilo koji način pomogne, kad je strpljivo, kad spremi svoju sobu ili postavi stol. 

Znamo da je vaše dijete zjenica vašeg oka, da unosi radost i boju u vaš život, da vam izmami osmijeh na lice čak i u najgorim trenucima, da je vaš glavni razlog za ponos i sreću, a sve to također zaslužuje veliko “hvala”.

Izvor: index

spot_img