9.5 C
Travnik
Nedjelja, 28 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiZa ove posljedice jedenja brokule možda niste znali

Za ove posljedice jedenja brokule možda niste znali

BROKULA je superhrana. Prepuna je vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, dobra je za srce, mozak, kosti, imunološki sustav i zdravlje crijeva. Osim toga, odlično se slaže s većinom jela. Evo nekoliko posljedica jedenja brokule za koje možda niste znali.

Brokula nas može učiniti nadutima

Brokula uzrokuje plinove i nadutost. Brokula je, poput kelja, cvjetače i kupusa, jedno od najplodnijih povrća za proizvodnju plina, prema časopisu Gastroenterology & Hepatology. 

Puna je rafinoze, šećera koji se sastoji od tri saharida, galaktoze, glukoze i fruktoze, koji putuje neprobavljen kroz tanko crijevo sve dok ga bakterije u debelom crijevu ne fermentiraju, što proizvodi plin metan. Povrće bogato vlaknima također sadrži glukozinolate, spojeve sumpora koje crijeva razgrađuju u plin sumporovodik, pa nastaje miris pokvarenih jaja. 

Kuhanje brokule umanjuje tu neugodnu nuspojavu jer ubrzava proces razgradnje koji se događa u crijevima. Polako dodavanje više vlakana u prehranu može postupno smanjiti simptome.

Brokula može smanjiti upalu

Čini se da unos brokule igra ulogu u smanjenju razine CRP-a ili C-reaktivnog proteina u krvi, što je znak upale. U časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition objavljeni su rezultati istraživanja provedena na skupini mladih pušača. Nakon što su 10 dana jeli 250 grama brokule dnevno, pušači su vidjeli da im se razina CRP-a smanjuje u prosjeku za 48 posto, a korisna razina folne kiseline i luteina raste za 17 odnosno 29 posto.

Brokula može spriječiti bolest krvnih žila

Brokula i prokulice mogu pročistiti arterije i vene. Koristeći podatke od 684 Australke starije životne dobi, istraživači su u časopisu Nutrition objavili da je veća konzumacija brokule povezana s manje opsežnom bolešću krvnih žila. Žene koje su pojele najviše brokule i prokulice imale su manju vjerojatnost da će na aorti doći do nakupljanja kalcija, što je ključni znak opsežne strukturne bolesti krvi.

Brokula može zaštititi od bolesti masne jetre

Što više zasićenih masti i šećera konzumiramo, to je veća vjerojatnost da ćemo razviti bolest masne jetre, koja može napredovati do ciroze i raka jetre. Studija provedena na glodavcima, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Nutrition, pokazala je da je kod miševa hranjenih brokulom i prokulicom uočeno smanjenje triglicerida u jetri i manji rizik od raka jetre.

Brokula može sačuvati zdravlje mozga

U zelenom povrću nalazi se vitamin K, koji štiti od demencije i moždanog udara.

Brokula može pomoći da živimo duže

Porcija brokule dobar je izvor niskokaloričnih dijetalnih vlakana. Meta-analiza opservacijskih studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je pad smrtnosti od svih uzroka od 15 do 30 posto te smanjenu učestalost srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i kolorektalnog karcinoma kod ljudi koji su unosili više vlakana u odnosu na one koji su ih unosili najmanje.

Izvor: index

spot_img