4.5 C
Travnik
Petak, 26 travnja, 2024
NaslovnicaBiHKako prepoznati i kupiti udobne sandale koje vas neće nažuljati

Kako prepoznati i kupiti udobne sandale koje vas neće nažuljati

Japanke i slična obuća koja ima tanke remenčiće može uzrokovati žuljeve zbog prekomjernog trljanja i nakupljanja vlage između prvog i drugog nožnog prsta. Stručnjaci preporučuju drugi tip sandala

Žuljevi mogu biti bolni, a ljetna vrućina pomiješana s uskim sandalama s remenčićima može se brzo pretvoriti u recept za katastrofu. Da biste ove sezone održali stopala sretnima i bez žuljeva, evo što trebate znati.

Pretjerano trenje glavni je uzrok žuljeva na stopalima.

– Većina žuljeva na stopalima uzrokovana je pretjeranim trenjem cipela. Ostali čimbenici, poput alergijske reakcije ili opeklina od sunca, također mogu uzrokovati stvaranje žuljeva – rekla je Saylee Tulpule, podijatrica specijalista za stopala i gležnjeve iz SAD-a. 

24sata

Žulj (mjehur) nastaje kad se vanjski sloj kože ošteti i nastane cista ispunjena tekućinom. Više ljetne temperature povećavaju vjerojatnost nastanka žuljeva. To je zato što se noge prirodno znoje tijekom cijele godine, a s visokim temperaturama i noge se više znoje, što može dovesti do većeg trenja i stvaranja mjehura, objašnjava.

Japanke i slična obuća koja ima tanke remenčiće nisu najbolji izbor za dugo pješačenje po ljetnim vrućinama.

– Sandale tog tipa mogu uzrokovati žuljeve zbog prekomjernog trljanja i nakupljanja vlage između prvog i drugog nožnog prsta – rekao je za HuffPost Wenjay Sung, podijatar iz bolnice Methodist u Kaliforniji, SAD-u.

Tulpule je dodala da je određene vrste sandala lakše održati na nogama. 

– Sandale s remenčićima koji obavijaju prednji dio stopala i gležanj lakše se nose od sandala s tankim remenčićima – rekla je.

Sintetički materijali, poput tvrdog platna ili umjetne kože, također mogu dovesti do stvaranja mjehura. Umjesto toga, Tulpule preporučuje sandale izrađene od mekših, trajnijih materijala poput kože.

24sata

Sandala (ili bilo koja cipela) koja u potpunosti ne odgovara nozi je recept za žuljeve. 

– Iako mogu izgledati moderno, sandale možda ne odgovaraju najbolje vašim stopalima. Nožni prsti i pete ne bi smjeli visjeti preko rubova sandala, a lukovi bi trebali biti blizu sredine stopala – objasnila je Sung.

Izvor: 24sata.hr

spot_img