13.7 C
Travnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKako ublažiti svrab nakon uboda komarca?

Kako ublažiti svrab nakon uboda komarca?

STIGLO je ono doba godine kad su svi u potrazi za učinkovitom metodom uz koju će ubod komarca prestati svrbjeti. Postoji puno tretmana i kućnih lijekova koji mogu pomoći, ali i odmoći.

Zašto ubod komarca svrbi?

Kad vam komarac siše krv, iza sebe na koži ostavlja malo sline koja sadrži proteine koje tijelo registrira kao neželjene uljeze. Reakcije na ubode komaraca uzrokovane su reakcijom vašeg imunološkog sustava na ove proteine, kaže za časopis Health dr. Kelly Maples.

Kako bi vas zaštitilo, vaše tijelo oslobađa histamin koji također izaziva svrbež, upalu i oticanje.

“Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojavit će se 20-ak minuta nakon uboda. Nakon toga slijedi svrbež, koji će trajati narednih dan do dva. Mjesta uboda komaraca posebno mogu svrbjeti djecu ili ljude s poremećajima imunološkog sustava”, dodaje dr. Maples te ističe da su ozbiljne alergijske reakcije na ubod komarca vrlo rijetke.

Znakovi koji upućuju da trebate odmah potražiti hitnu medinsku pomoć su osip, oticanje i crvenilo izvan mjesta ugriza te problemi s disanjem.

Logično je da na svrbež reagiramo trljanjem ili grebanjem mjesta uboda, ali to samo pogoršava situaciju, upozorava imunologinja dr. Payel Gupta.

“Grebanjem po mjestu uboda pokrećemo oslobađanje više histamina. Također, povećavamo rizik od infekcije jer mjesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju i onima koje se nalaze ispod noktiju”, ističe dr. Gupta.

Koje tretmane za ugrize komaraca odobravaju liječnici?

1. Hladni oblozi

Dr. Gupta kaže da izlaganje mjesta uboda hladnoći može smiriti upalu. Koristite krpu natopljenu ledenom vodom ili običnu kockicu leda. 

2. Kreme protiv svrbeža

Druga je mogućnost javiti se liječniku i potražiti recept za kremu koja će ublažiti svrbež. Postoje i losioni koji se prodaju bez recepta, a imaju umirujuć učinak.

3. Antihistaminici

Postoje i antihistaminici. Oni blokiraju histaminske receptore i tako smanjuju intenzitet svrbeža.

4. Alkohol

Za privremeno olakšanje, mjesto uboda možete natrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrbež, ali nemojte pretjerati s količinom jer alkohol ima nadražujuć učinak.

5. Kreme od matičnjaka

Spojevi u esencijalnim uljima matičnjaka mogu olakšati upalu, ubrzati zacjeljivanje i smanjiti rizik od infekcije, tvrdi dr. Guanche. 

Konzultirajte se s liječnikom oko doziranja ako ste trudni, dojite ili trebate kremu od matičnjaka za dijete. 

Što treba izbjegavati?

Postoje sastojci koje imate u svom domu, ali ih treba izbjegavati kad je u pitanju ublažavanje, odnosno liječenje uboda komarca. To su med, kupke od zobenih pahuljica, aloe vera, bosiljak, češnjak, soda bikarbona, pasta za zube, sok od limuna ili limete i ocat.

Izvor: index

spot_img