18.4 C
Travnik
Četvrtak, 2 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetPRONAŠLI OLUPINU NA DUBINI OD 6100 METARA! ‘Dolje je vrlo malo kisika,...

PRONAŠLI OLUPINU NA DUBINI OD 6100 METARA! ‘Dolje je vrlo malo kisika, pa je osim štete od žestoke bitke, praktički netaknuta’

Činjenica da je američki razarač pronađen na tako velikoj dubini, pridonijela je očuvanosti brodskih ostataka

Američki Razarač USS Johnston koji je potopljen uslijed bitke američkih snaga prilikom žestokog okršaja s japanskim ratnim brodovljem u zaljevu Leyte 25. studenog 1944. godine postao je olupina na do sada najvećoj dubini u svijetu nakon što je pronađen na dubini od 6100 metara, javlja Morski.hr.

To je potvrdio američki istraživački tim tvrtke Caladan Oceanic koju vodi poduzetnik, istraživač i umirovljeni američki pomorski časnik Victor Vescovo. Činjenica da je pronađen na tako velikoj dubini, pridonijela je očuvanosti brodskih ostataka, što je bilo vidljivo i prilikom prvog zarona istraživačke podmornice.

“Olupina je toliko duboko, da je dolje vrlo malo kisika, pa iako je tek neznatno kontaminirana morskim životom, praktički je netaknuta, ako izuzmete štetu nastalu prilikom žestoke bitke i konačno, potapanja”, rekao je Vescovo.

Snimljen dio broda

Lokacija olušine broda USS Johnston, dugog 115 metara, potvrđena je u Filipinskom moru 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji koja tada nije imala podmorsko vozilo bez posade s mogućnošću dubljeg zarona. Nova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda. Taj je dio netaknut i stoji uspravno.

Morski piše da je od 327 članova posade broda potapanje preživio 141 član. 50 članova posade stradalo je odmah u napadu na brod, 45 je podleglo ozljedama na splavovima za spašavanje, 92 osobe (uključujući kapetana Ernesta Evansa) bile su žive u moru i nakon potonuća broda, ali se za njih kasnije više nije čulo.

spot_img