13.6 C
Travnik
Srijeda, 1 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHUZDAJU SE U DOMAĆE GOSTE Neum već krenuo sa promocijom

UZDAJU SE U DOMAĆE GOSTE Neum već krenuo sa promocijom

Pogoršanje epidemiološke situacije, kao i najava o uvođenju kovid pasoša, dovele su u pitanje putovanja i ove godine. Zabrinutost je velika i u Neumu, ali se nadaju da će zadržati epitet hit destinacije u regionu

Opština Neum već je krenula u promociju turističke ponude na moru, u nadi da će ovogodišnja, neizvjesna sezona biti bar na nivou prošlogodišnje.

Hotelijeri i ugostitelji pripremaju se za dolazak posjetilaca, a veoma se uzdaju i u goste iz Srbije čiji je boravak lane “spasao sezonu”. Pandemija je mnogima pomrsila konce za ljetnji odmor u inostranstvu, pa su otkrili ljepote Neuma, o kojem do tada nisu ni razmišljali.

Unapređenje ponude

I mada svi nose lijepe utiske iz ovog primorskog gradića, ništa ne treba prepuštati slučaju, nego pokušati privući još turista, jer je i ova sezona veoma upitna.

Načelnik Neuma Dragan Jurković upravo se vratio iz Beograda, gdje je dogovarano da neumski hotelijeri u aprilu posjete ovaj grad, kao i Novi Sad, i prezentuju ponudu jedinog bisera na moru u BiH. U planu je takođe promocija širom BiH, naravno, u zavisnosti od mjera.

– Svi su nam gosti dobrodošli, želimo se kao opština maksimalno uključiti i pomoći lokalne turističke subjekte. Cilj nam je da radimo na unapređenju ponude, uređenju plaža, kao i da se uključimo u kampanju, obiđemo što više domaćih lokalnih zajednica, a najbolji će nam pokazatelj biti turisti koji dođu- najavljuje Jurković.

Zaštitne mjere

Zaštitne mjere biće podignute na viši nivo, sve kako bi sigurnost gostiju bila zagarantovana.

– Nadamo se da će broj zaraženih opadati i da ćemo moći imati optimističnije prognoze – očekuje načelnik.

U hotelu “Sunce” ocjenjuju da je ova godina izuzetno neizvjesna i da je nezahvalno bilo šta prognozirati. Uzdati se, kažu, jedino mogu u neki „nerealni optimizam“ da će posao krenuti.

Takođe, u svijetu se već priča o korona pasošima, a naši ugostitelji, s druge strane, ne mogu ništa konkretno odgovoriti gostima.

– Razne su varijante, da li će gosti moći ući ili neće, a mi nemamo odgovora i niko se ozbiljnije ne bavi time da nam da informacije. Jedna je stvar to što je nejasno, a druga što je percepcija gostiju takva da vjerovatno neće ni htjeti doći u zemlju gdje je imunizacija mala, jer je sve izvjesnije da će kod nas do ljeta biti minimalna vakcinacija u odnosu na druge zemlje. Iskreno, puno je neizvjesnosti, nepoznanica, samo se možemo nešto nadati – govori direktor hotela Luka Prkačin.

Propala predsezona

Procjene govore da je u Neumu lane boravilo oko 80 odsto domaćih gostiju, a ostatak je bio iz Srbije.

U odnosu na sve okolnosti, kaže Prkačin, izvukli su maksimum iz prošle godine, i to zahvaljujući tržištu u BiH. 

– Mi se ne nadamo išta značajnije da se desi prije šestog meseca. I ove godine nam je čitava predsezona propala zato što su nam u martu i aprilu otkazani aranžmani koje smo imali sa ino agencijama, a mislim da će i u maju biti ista stvar. Sve zavisi od situacije s koronom, kako će se odvijati. Puno je upitnika i iskreno mnogo stvari ne ide nam u prilog, ni kako se razvija bolest, ni kako se u BiH odnose prema rješavanju ove situacije, vakcinisanju, informisanju ljudi, niko o tome ne raspravlja – ocjenjuje on.

Mada smo lane svjedočili gužvama na plaži, ugostitelji nam poručuju da to nije kompletna slika njihovog mjesta, jer su većinu godine bili pusti.

 – Gužva jeste bila nevjerovatna, ali to nije bila rekordna sezona, kada posmatramo neke opšte cifre. Prijašnjih godina dosta turista bi došlo u hotele autobusima, a lane su na parkinzima bili samo automobili i to je negde stvaralo pogrešnu sliku gužve. Dok jedan autobus putnika znači čak 25 popunjenih soba, jedan auto je tek jedna soba – pojašnjava Nikola P. iz Neuma, koji se već 15 godina bavi ugostiteljstvom.

Cijene

Vjeruje da će i ova godina, pod uslovom da se ne pogorša situacija s pandemijom, biti na nivou prošle sezone. Cijene smještaja, primjećuje, nisu rasle; apartman za četiri osobe okvirno košta 120 KM, a sobe su od 50 do 80 maraka.

– Što se tiče privatnog smještaja, nama je glavna sezona kada završi škola, sedmi i osmi mjesec, i mi smo lane to dobro odradili. Inače, u Neumu u špici bude puno, traži se ležaj više, a prošle godine imali smo još i dnevne izlete, jer ljudi nisu mogli ni u Hrvatsku ni u Crnu Goru. Ipak, nije to bilo na nivou nekih najboljih ranijih godina, jer smo u suštini počeli raditi tek u julu – govori Nikola.

Dodaje da već sada imaju pozive zainteresovanih gostiju, kao i nešto rezervacija, ali zbog cijele situacije ne mogu ljudima garantovati da će biti otvoreni.

Loša slika

Još jedan vlasnik, koji u ponudi ima 15 soba, takođe ističe da ima dosta pitanja za smještaj. Gosti koji su prvi put bili u Nemu, posebno iz Srbije, prijatno su iznenađeni. Ne znam šta su očekivali da će vidjeti, vjerovatno je bila stvorena neka loša slika o nama, komentariše on.

– Do pred kraj sedmog mjeseca mislili smo da će propasti sezona, ali onda je krenulo. Mislim da je to podstaknuto gostima iz Srbije, jer nigdje drugo u tom trenutku niste mogli otići zbog svih okolnosti s koronom. Interes je bio pojačan skoro cijeli osmi mjesec, i tako nešto očekujemo i ove godine, ako epidemiološka situacija ostane ovakva – ispričao je vlasnik, koji nije želio da mu se objavljuje ime.

Ne sjede skrštenih ruku

Predstojeća sezona zavisi od epidemioloških mjera koje niko sada ne može predvidjeti, poručuje direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, Andrija Krešić. Ipak, ugostitelji ne sjede skrštenih ruku, rade koliko mogu u ovom momentu.

– Hotelijeri se pripremaju kao da će sezona biti normalna, a istovremeno, jasno im je da sve zavisi od situacije i mjera koje će biti na snazi u datom trenutku – kaže Krešić.

Podsjeća da prošle godine sezona nije dugo trajala, ali se ipak može reći da je spasena.

– Posjećenost jeste bila velika, ali je kratko trajala. Taj mesec i po je zaista bila gužva, tražio se krevet više, ali sveukupno, posećenost je bila 30 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ipak, bolje išta nego ništa, kako kaže naš narod. Nadamo se da će posjeta sada biti još bolja – precizira Krešić.

Izvor: cafe.ba

spot_img