7.8 C
Travnik
Nedjelja, 28 travnja, 2024
NaslovnicaBiHIran poručio SAD-u da ništa neće zaustaviti njihov otpor

Iran poručio SAD-u da ništa neće zaustaviti njihov otpor

Iran je na obilježavanju prve godišnjice ubistva komandanta Revolucionarne garde Qassema Soleimanija poručio svjetskim silama da želi izbjeći sukob, ali da bi nedavna demonstracija sile američke vojske u regiji mogla eskalirati.

U pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Iran je osudio “vojni avanturizam” u Zaljevu i Omanskom moru te “lažne informacije, neutemeljene optužbe i prijeteću retoriku” Washingtona protiv Teherana.

“Ukoliko ne budu spriječeni, ovi ratnohuškački akti mogli bi povećati napetost na alarmantan nivo i očito je da će SAD imati punu odgovornost za posljedice”, navedeno je u pismu.

Ne žele sukob

Iran je poručio da ne želi sukob, ali je obećao da će braniti svoj narod i nacionalnu sigurnost. Također je pozvao UNSC da natjera SAD da zaustavi svoja “ilegalna” djela.

U posljednjih mjesec dana američki  bombarderi B-52 su nekoliko puta preletjeli Zaljev. SAD su saopćile da je cilj bio spriječiti potencijalni iranski odgovor uoči godišnjice ubistva Soleimanija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u četvrtak je rekao kako “informacije iz Iraka pokazuju kako SAD lažiraju podatke kako bi imale izgovor za rat”.

Iranski otpor

Iran je u petak organizirao komemoraciju za Qassema Soleimanija i zamjenika čelnika iračke grupe Hashd al-Shaabi Abu Mahdij al-Muhandis koji se nalazio u automobile sa Soleimanijem u trenutku američkog zračnog napada.

Tokom ceremonije na Univerzitetu u Teheranu, koja je zbog pandemije COVID-19 bila zatvorena za javnost, general Esmail Qaani poručio je da SAD neće zaustaviti iranski otpor.

“U vašoj kući se može pojaviti neko ko će vam uzvratiti za zločin”, poručio je Qaani.

Na obilježavanju godišnjice Soleimanija govorili su brojni predstavnici iranskih regionalnih saveznika i pokreta u Libanu, Iraku, Siriji, Jemenu i Gazi.

Qassem Soleimani ubijen je 3. januara prošle godine, nakon što su ga SAD optužile za napade iranske milicije na američke snage u regionu.

Izvor: aljazeera

spot_img