21.7 C
Travnik
Nedjelja, 28 travnja, 2024
NaslovnicaBiHZbog kineskog bijelog luka nemaju kome da prodaju domaći

Zbog kineskog bijelog luka nemaju kome da prodaju domaći

Oni su zatrpani tonama bijelog luka, koje su proizveli, a nisu ga prodali

Prtići su najveći proizvođači bijelog lula u dubičkom kraju. Prije 10 godina opredijelili su se za uzgoj ove vrste povrća, vjerujući da je to najisplativije. S početnih pola dunuma, dogurali su, ove godine, na 15 dunuma, na kojima su proizveli rekordnih pet tona bijelog luka. Ali, nisu se oparili. Čak ni u doba korone, kada je proširena priča da on štiti od zaraze, Prtići nemaju kome prodati bijeli luk. Ubi ih, kažu, uvoz i trgovački apetiti.

– Na veliko cijena je četiri KM po kilogramu, što je duplo manje nego u prodavnicama. Luk nudimo na pijacama i nakupcima, ali teško ide. Nema organizovanog otkupa, niti adekvatnog skladištenja. Pored uvoznog kineskog, egipatskog i albanskog luka, mi koji ovo povrće proizvodimo na našim njivama, ne možemo prodati. To je i žalosno i neshvatljivo – rekla je Anka Prtić za SrpskaInfo.

Da je sto odsto u pravu svjedoče i zvanični podaci. Naime, prema podacima Spoljotrgovinske komore BiH, u prvoj polovini ove godine uvoz bijelog luka iz svijeta je udvostručen: od januara do kraja juna u BiH je uvezeno bijelog luka u vrijednosti većoj od od 900.000 KM.

Istovremeno, BiH nije izvezla ni jednu jedinu glavicu ovog povrća! U Ministarstvu poljoprivrede RS nemaju informaciju da li je neko od otkupljivača ili izvoznika hrane u RS zainteresovan za otkup bijelog luka.n.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Prtići se nadaju da bi interventni otkup povrća, koji je u RS-u upravo počeo, i za njih mogao biti spas u zadnji čas. Otkupljivači ih još nisu kontaktirali, ali oni spremno čekaju poziv.

Izvor:Fokus

spot_img