14.2 C
Travnik
Srijeda, 1 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiVoće se može saditi sve do smrzavanja tla

Voće se može saditi sve do smrzavanja tla

Voćari još mogu obavljati sadnju voća sve dok to dozvoljavaju vremenske prilike, odnosno prije smrzavanja tla ili snježnih padavina, ističu stručnjaci.

Stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirko Jokić kaže da sadnja voća kasni zbog vremenskih prilika.

“Sadnja se može obavljati sve do pojave snijega ili niske temperature i smrzavanja tla. Važno je da se sadnice prije toga kvalitetno pripreme i da se zaštite ukoliko su kupljenje prije sadnje”, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, ostale agrotehničke mjere u voćnjacima su uglavnom završene.

“S obzirom na to da je jesen bila topla i bez mraza, list na većini stabala voća nije opao pa se malo odužila i zaštita preparatima bakra. Ova veoma značajna mjera se primjenjuje kad opadne većina lista. Mjera je važna da bi se spiječila pojava pseudomonasa, bolesti koja izaziva pukotine na kori stabala. Tretman treba obaviti prije snijega”, kaže Jokić.

On je naveo da isti efekat zaštite ima i krečenje voća, mjera koju su voćari pomalo zaboravili, a koja se svakako preporučuje.

Jokić je rekao da su ove godine dobru sezonu imali voćari koji se ozbiljno bave voćarstvom, primjenjuje sve potrebne mjere i uvažavaju savjete stručnjaka.

“Prošle godine smo imali natprosječan rod voća, a ove godine prosječan u voćnjacima gdje je primijenjena dobra praksa. U voćnjacima voćara koji su prošle godine vodili računa o opterećenju stabala i koji su proteklih godina redovno đubrili zasade, ove godine nije bilo problema”, naveo je Jokić.

On kaže da je otkupna cijena voća ove godine bila dobra i iznosila je 0,60 – 0,80 KM za kilogram šljive i 0,50 – 0,80 KM za kilogram jabuke.

spot_img