22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijet75. godišnjica smrti: Pet činjenica koje niste znali o Nikoli Tesli

75. godišnjica smrti: Pet činjenica koje niste znali o Nikoli Tesli

Naučnik i izumitelj Nikola Tesla umro je 7. januarau 1943. godine u New Yorku, u SAD-u.

Rođen je u mjestu Smiljan kod Gospića, a porijeklom je Srbin.

Tesla je studirao tehniku u Pragu, a po završetku studija se zaposlio u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama. Jedno vrijeme je radio i u Budimpešti, a 1884. godine odlazi u New York i postaje američki državljanin.

U SAD-u je Tesla pokrenuo vlastitu kompaniju, Tesla Electric Company, i radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sistem izmjeničnih struja.

Većinu svojih djela ostvario je djelovanjem intuicije. Govorio je 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata širom svijeta, piše Bljesak.

Ovo su, prema pisanju PBS-a, neke od zanimljivih činjenica iz Teslinog života, skupljene na osnovu razgovora sa W. Bernardom Carslonom, autorom knjige ”Tesla: izumitelj električnog doba” i Marcom Seiferom, autorom ”Čarobnjak: život i vremena Nikole Tesle.”

1. Bio je vrlo duhovit

Iako to mnogi nisu znali, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pjesnikom Rudyardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju: ”Pa što se to događa sa Kiplingom? Usudio se pozvati me na večeru u opskurnom hotelu s dlakama i žoharima u supi.”

2. Edison i Tesla su bili rivali, ali ne i zakleti neprijatelji

Iako se njihov odnos često karakterizira kao neprijateljski, nije baš bilo tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na svojem projektu.

Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a također mu je ustupio i svoj laboratorij.

3. Ideju za smartphone razvio je 1901.

Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci.

Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

4. Nije podnosio bisere

Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju sekretaricu jer ih je nosila.

Tesla je pak svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

5. Fotografsko pamćenje i pretjerane higijenske navike

Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije.

Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete.

A da bi pobijedio strah od kolere od koje je patio kao tinejdžer, razvio je pretjerane higijenske navike.

spot_img