19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHStigli milijuni: BiH dobila kreditna sredstva za izgradnju autoceste na Koridoru Vc...

Stigli milijuni: BiH dobila kreditna sredstva za izgradnju autoceste na Koridoru Vc – Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/gospodarstvo/ulaganja/stigli-milijuni-bih-dobila-kreditna-sredstva-za-izgradnju-autoceste-na-koridoru-vc

”Cilj ugovora koji se odnosi na financiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj, na autocesti Banja Luka – Doboj, jeste izgradnja 36,6 kilometara autoceste i 22,6 kilometara lokalnih putova”, rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u Sarajevu s direktorom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brownom Ugovor o garanciji za kredit u vrijednosti 70 milijuna eura za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc. Također, potpisali su i Ugovor o suglasnosti na uvećanje zajma u vrijednosti deset milijuna eura za financiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj. ”Cilj ugovora koji se odnosi na financiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj, na autocesti Banja Luka – Doboj, jeste izgradnja 36,6 kilometara autoceste i 22,6 kilometara lokalnih putova”, rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja. Istaknuo je da su nove okolnosti, zbog kojih je zatraženo povećanje kreditnog zaduženja, dodatni nepredviđeni radovi i neovisno elektroenergetsko napajanje duž trase.

U vezi s Ugovorom o garanciji za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc, Bevanda je kazao da će se time osigurati kontinuitet izgradnje mreže autocesta. ”Bit će izgrađene dvije petlje Johovac i Rudanka. To će biti spoj autocesta Banja Luka – Doboj i Koridora Vc i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane”, naveo je Bevanda. Brown je istakao da potpisivanje ugovora pokazuje da povećanje trošarina na gorivo dovodi do novog ciklusa investiranja u sektor transporta. ”Već za ovu godinu je planirano u iznosu od 200 milijuna eura”, naglasio je Brown. EBRD je odobrila zajam Javnom poduzeću Autoputevi RS uz garanciju BiH i podgaranciju RS. Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grace perioda.

 

spot_img