22.8 C
Travnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetVeliki broj građana BiH od Njemačke bi mogao dobiti 3.000 eura

Veliki broj građana BiH od Njemačke bi mogao dobiti 3.000 eura

Oko četiri tisuće stanovnika Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo dobiti po tri hiljade eura. Riječ je o državljanima BiH koji su zatražili azil u Njemačkoj, ali im je odbijen.

Naime, njemačka vlada namjerava novcem motivirati osobe kojima je odbijen zahtjev za azilom da se dobrovoljno i što je moguće prije vrate u svoje domovine.

Dodatne novčane premije dodjeljuju se samo do kraja februara, piše Večernji list BiH.

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da se zahtjev za “reintegracijsku podršku” u iznosu od 3000 eura može podnijeti do 28. februara. Porodice kojima je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj mogu dobiti novčanu pomoć u iznosu od 3.000 eura za stanarinu, izgradnju ili obnovu kuća i stanova, kao i za kupnju kuhinje ili renoviranje kupaonice.

Kada je riječ o pojedincima, novčana pomoć iznosi 1000 eura. Ovom odlukom je do kraja februara  produljen program “Početna pomoć plus” u sklopu projekta “Tvoja zemlja, tvoja budućnost”.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière je u izjavi za list “Bild am Sonntag” poručio osobama kojima je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj da, ako se odluče na dobrovoljni povratak, uz početnu pomoć, mogu dobiti i pomoć za stanarinu u zemlji njihovog porijekla koja će biti pružana u idućih 12 mjeseci.

De Maizière je također tim osobama poručio da postoje perspektive u njihovim zemljama.

“Pomažemo vam u reintegraciji konkretnom pomoći”, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova. Prema informacijama lista “Bild am Sonntag”, pravo na novčanu pomoć je između februara i oktobra 2017. godine iskoristilo samo 8639 osoba.

Isti izvor navodi da u Njemačkoj trenutačno živi 115.000 osoba kojima je odbijen zahtjev za azil. Od tog broja, 80.000 osoba dobilo je tzv. trpljeni boravak (Duldung). Čak 35.000 ljudi treba biti prisilno vraćeno, a u istom vremenskom razdoblju je prisilno vraćeno 19.520 osoba.

Njemačke vlasti već godinama ne pomažu samo osobama kojima je odbijen zahtjev za azil nego i onima koji su podnijeli zahtjev za azil i još uvijek nisu dobili odgovor jer proces traje.

Takvim osobama u mnogo slučajeva se pruža i finansijska pomoć. Pri tome se radi o preuzimanju troškova povratka. Novčana pomoć se pruža i osobama koje imaju dozvolu boravka u Njemačkoj i koje mogu zamisliti povratak u svoje zemlje.

Podsjetimo, na osnovi sporazuma o readmisiji u BiH je u prošloj godini vraćeno 1.939 osoba, a zbog migrantske krize u Evropi, sredinom ove godine samo iz Njemačke su postojale najave za povratak oko 4.000 državljana BiH kojima je odbijen zahtjev za azil.

Ovaj podatak navodi se u informaciji o prihvatu i integraciji državljana BiH vraćenih po osnovi sporazuma o readmisiji koju je u julu usvojilo Vijeća ministara BiH.

Najveći broj povratnika u Federaciji BiH registriran je na području Tuzle (155) i Sarajeva (79), dok je na području Republike Srpske najveći broj povrataka registriran na području Bijeljine (39) i Zvornika (30).

spot_img