21.9 C
Travnik
Nedjelja, 28 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetSelo Bergün u Švicarskoj zabranilo fotografisanje pejzaža jer je prelijepo

Selo Bergün u Švicarskoj zabranilo fotografisanje pejzaža jer je prelijepo

“Naočno je dokazano da predivne fotografije pejzaža i mjesta za odmor na društvenim mrežama čine mnoge ljude nesretnim i nezadovoljnim jer oni ne mogu tu sami doći”, saopćila je lokalna turistička organizacija.

Svi oni koji prekrše novo pravilo morat će platiti simboličnu kaznu od 5 eura.

“Bergün je prelijepo selo. Ne želimo ljude izvan ove zajednice učiniti nesretnim i nezadovoljnim zbog dijeljenja fotografija našeg slikovitog kraja i veoma mi je drago što mještani u svom srcu nose sreću drugih ljudi. Pozivamo vas da posjetite Bergün i sami doživite ovo mjesto”, rekao je gradonačelnik Peter Nicolay.

Mnogi su pitali da li ta odluka zaista dolazi iz srca ili riječ o publicitetu. Iako je riječ o pravom zakonu koji je izglasalo gradsko vijeće rukovodilac turističke zajednice priznao je da ova mjera jednim dijelom ima i marketinški zadatak.

“Naravno, ideja je da svi pričaju o Bergünu. Prema tome, to je kombinacija oboje – napravili smo zakon koji ima marketinšku pozadinu”, rekao je.

Dodao je kako je malo vjerovatno da će uspješno provoditi novčanu kaznu te da postoji više ideja kako sprovesti ideju o zabrani fotografisanja u djelo, a da će detalje otkriti krajem sedmice.

Korisnici društvenih mreža su podijeljenog mišljenja. Dok jedni odobravaju ovaj potez komentirajući da je riječ o snažnoj PR kampanji, drugi su ovu zabranu uporedili sa Sjevernom Korejom i poručili da je riječ o lošem marketingu.

spot_img