18 C
Travnik
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
NaslovnicaBiHAkcija čišćenja na području Nacionalnog parka Una-Akcija čišćenja na relaciji Orašac –...

Akcija čišćenja na području Nacionalnog parka Una-Akcija čišćenja na relaciji Orašac – Kulen Vakuf na području Nacionalnog parka Una

Akcija čišćenja na relaciji Orašac – Kulen Vakuf na području Nacionalnog parka Una bit će održana danas u okviru ekološke akcije pod nazivom “Samo malo dobre volje 2017”, a za maj je planirano i čišćenje Starog grada Ostrovica i Martin Broda, koje će u suradnji s Nacionalnim parkom Una provesti građani volonteri.

Akcija, koju Nacionalni park Una organizira već šesti put, ima za cilj prije svega podizanje svijesti o važnosti čistog i ekološki sigurnog okoliša, ukazivanje na očuvanje prirodnih resursa te samim tim i doprinos razvoju turizma.

Prva akcija čišćenja u sklopu “Samo malo dobre volje 2017” realizirana je proteklog vikenda, a sakupljeno je više od pola tone smeća. Osim planirane dionice puta Dubovsko – Orašac u dužini od 16 km, očišćen je i dio magistralnog puta M5 od Dubovskog prema Gorjevcu i ulazu br. 1 u Nacionalni park Una. Očišćene su i obale i korito rijeke Une od Martin Broda do Kulen Vakufa.

Uz više od 80 učesnika i uz pomoć bihaćkih privrednika koji su prepoznali važnost ekoloških dešavanja, akcija je uspješno završena. U njoj su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, članovi bihaćkih sportskih klubova, članovi raznih udruženja, mnogi ljubitelji prirode i uposlenici JP Nacionalni park Una. Veoma pohvalno je da su u pomoć priskočili i najmlađi, kod kojih je već od malih nogu probuđena svijest i posebno izražena želja za ekološki čisto okruženje.

Za sve društveno-odgovorne građane koji su se odazvali akcijama čišćenja JP Nacionalni park Una će u posjetilačkoj zoni Štrbački buk organizirati piknik kako bi se svi zajedno uz muziku i druženje opustili i proslavili čišće i zdravije životno okruženje, saopćeno je iz NP Una.

spot_img