14 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiznis'Odrekao sam se 67 milijardi dolara, ali nikad nisam zažalio'

‘Odrekao sam se 67 milijardi dolara, ali nikad nisam zažalio’

Ronald G. Wayne pomogao je Steveu Jobsu i Steveu Wozniaku da osnuju Apple. Imao je 10 posto udjela u kompaniji, ali napustio ju je nakon samo 12 dana s 800 dolara odštete…

Zašto nisam ostao u Appleu? Svi mi govore kako bih bio jako bogat. Vjerojatno bih bio najbogatiji čovjek – ali na groblju, sa smiješkom govori Ronald G. Wayne (82), čovjek koji je zajedno sa Steveom Jobsom i Steveom Wozniakom osnovao Apple 1976. godine.
– Sjeo sam za pisaću mašinu i natipkao ugovor u tri primjerka, koje smo potpisali nas trojica. Sutradan, tvrtka je bila registrirana. Ali 12 dana kasnije, raskinuo sam ugovor – ispričao je Wayne za Business Insider.

YouTube | Autor: YouTubefoto: YouTube

Jobs u mladim danima

Wayne je Jobsa upoznao dok su zajedno radili u Atariju. Jobs je ondje radio kao savjetnik na izradi video igara.
– Sprijateljili smo se, iako sam bio 20-ak godina stariji.  Imao sam više iskustva od njega u računalnim poslovima i mislim da me zato cijenio. Jednog dana je pokucao na vrata mog ureda i rekao kako bi htio osnovati računalnu tvrtku, ali da se Wozniak tome protivi. Molio me da razgovaram s njim i nakon razgovora, Wozniak se predomislio. Pozvali su me da im budem partner i dogovorili smo se. Njih dvojica su imali po 45% udjela u tvrtki, a ja 10 %. Izradio sam prvi logotip Applea i priručnik za Apple I – kaže Wayne.
Jobs se odmah bacio na posao i trgovini The Byte Shop ponudio računala. Prihvatili su i dogovorili su se sa Steveom da će im isporučiti 100 računala. U tom trenutku mi nismo imali ni jedno računalo. Zatim je posudio 15.000 dolara i kupio dijelove da bi uopće mogli sastaviti računala. Ali isto tako smo znali da The Byte Shop nije baš redovni platiša. Dakle, budući da Jobs i Wozniak nisu imali nikakvu imovinu ni ušteđevinu, sav rizik posla bi spao na mene. Imao sam kuću, automobil, ušteđevinu. To je jedan od razloga zašto sam povukao potpis s ugovora i napustio Apple – priča Wayne, ali dodaje da to nije bio glavni okidač.

Prvi logo Applea koji je izradio Wayne (Wikipedia)

– Znao sam da stojim u sjeni divova, već tad se vidjelo da će njih dvojica biti uspješni. A ja bih, u najboljem slučaju, radio za njih u administraciji i nikad ne bih mogao realizirati nijedan svoj projekt. Nisam htio tako živjeti 20 godina – kaže Wayne i tvrdi da nikad nije požalio zbog tog poteza.
Tada je povukao svoj ulog od 800 dolara. Da je ostao suvlasnik, danas bi njegovih 10 posto Applea vrijedilo 67 milijardi dolara.
– Iskreno, uvijek sam se borio da preživim. Nikad nisam bio bogat, ali nisam bio ni gladan. Smatram se sretnim čovjekom. Evo, živim u Nevadi i imam 82 godine, a mnogi bi mi dali mnogo manje godina – u šali je zaključio Wayne.

spot_img