19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHU koje sektore bi se građanima BiH isplatilo ulagati?

U koje sektore bi se građanima BiH isplatilo ulagati?

“Ukoliko građani kojima imaju ušteđevinu žele investirati svoj novac, u principu, važno je imati dobru poslovnu ideju. To ne mora biti u direktnoj vezi sa nekom određenom djelatnošću iako uvijek možemo izdvojiti neke gdje su šanse za uspjeh veće. U ovom trenutku, to je svakako IT sektor, ali i metalni i drvoprerađivački sektor, te sektor proizvodnje i prerade hrane”, rekao je za Fokus.ba direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a Marinko Đukić.

On je naglasio da je RS u proteklim godinama u dobroj mjeri zaokružila set mehanizama podrške onim građanima koji žele pokrenuti vlastiti posao.

“Pojednostavljena je i pojeftinjenja procedura registracije. Tu je i Investiciono-razvojna banka RS koja obezbjeđuje finansijska sredstva pod najpovoljnijim uslovima, kao i Garantni fond RS koji obezbjeđuje nedostajući kolateral. Dodatnu podršku čine razni programi podsticaja na entitetskom, ali i na lokalnom nivou, u gradovima i opštinam, te lokalnim razvojnim agencijama”, kazao je Đukić.

Republička agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća pruža i nefinansijsku podršku građanima kroz edukacije, savjetodavne usluge, pronalaženje potencijalnih poslovnih partnera, investitora i sl.

“Za građane je važno i uspostavljanje i razvoj preduzetničke infrastrukture kao što su poslovne zone, inkubatori, tehnološki-biznis parkovi i klasterizacija, što također vid podrške koju pružaju institucije na entitetskom i lokalnom nivou”, naveo je Đukić.

Dok su u pojedinim kantonima Federacije BiH procedure za registraciju preduzeća i dalje kompilikovane, RS prednjači u ovoj oblasti u odnosu na veći bh. entitet.

“RS je u proteklim godinama proveo niz reformi čime je značajno pojednostavljen i pojeftinjen proces osnivanja preduzeća. Osnovani su posebni privredni sudovi i uveden je jednošalterski sistem registracije poslovanja kojim upravlja Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS-a. Vrijeme za registraciju poslovnog subjekta skraćeno je sa 23 na svega 3 dana, broj procedura sveden je sa 11 na 5, a značajno su smanjeni i troškovi početka poslovanja poslovnog subjekta koji za najjednostavniji oblik organizovanja iznose 179,19KM”, naglasio je Đukić.

RS u narednom periodu planira uvesti i elektronski sistem registracije što će dodatno pojednostaviti proceduru osnivanja preduzeća.

Koliko su mala i srednja preduzeća bitna za cjelokupnu ekonomiju dovoljno govori podatak da ova preduzeća u RS-u čine 99,82% svih poslovnih subjekata te da zapošljavaju 72,86% ukupnog broja zaposlenih u RS.

“Ovaj sektor čini okosnicu ekonomskog razvoja i mi kroz različite mehanizme nastojimo omogućiti rast i razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva”, zaključio je Đukić.

spot_img