13.3 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHGodišnje popušimo milijardu KM

Godišnje popušimo milijardu KM

Udruženje PROI u suradnji sa Ekonomskim institutom u Sarajevu uradilo je istraživanje o ekonomskim posljedicama pušenja i izloženosti duhanskom dimu u Federaciji BiH, te ispitivanje o kvaliteti zraka u ugostiteljskim objektima u Sarajevu. U istraživanju je sudjelovalo 1.310 ispitanika u FBiH, od toga je 51 posto nepušača i 49 posto pušača, prenosi Oslobođenje.

Pauza

Prema ovim anketama, u 50 posto domaćinstava tjedno se ispuši više od 7 kutija cigareta, a 50 posto domaćinstava ima više od jednog pušača. Procijenjeni ukupni mjesečni troškovi domaćinstava za cigarete su 95,8 milijuna KM, dok ti troškovi na godišnjem nivou iznose milijardu i 150 milijuna KM.

”Došli smo i do podataka da prosječan zaposleni pušač 3,44 puta napusti radno mjesto da bi ispušio cigaretu, da zaposleni na pauzu za pušenje potroše 24,8 minuta dnevno, odnosno 103,7 sati ili 12,96 dana, te da poslodavci godišnje u prosjeku gube po 755 KM po zaposleniku”, kazala je Arijana Knežević, menadžerica za komunikacije Udruženja PROI.

Preko 70 posto ispitanika izrazilo je podršku zabrane pušenja na zatvorenim javnim mjestima, na javnim skupovima i na radnim mjestima. Osim toga, posebno su zanimljivi odgovori bili o tome da li bi posjećivali ugostiteljske objekte kada bi ovaj zakon stupio na snagu.

”Preko 60 posto pušača je reklo da ne bi manje dolazili, ne bi manje vremena provodili u njima niti bi manje novca trošili, a kod nepušača imamo podatak da preko 82 posto njih bi češće dolazili u ugostiteljske objekte, da bi više vremena provodili u njima, a preko 70 posto njih je kazalo da bi trošilo više novca u ugostiteljskim objektima”, kazala je Knežević.

Radna mjesta

Istraživanje je donijelo i podatak da je skoro dvije trećine ispitanih radnika u ugostiteljstvu (62,5 posto) izjavilo da bi željeli raditi na radnom mjestu na kojem je uvedena potpuna zabrana pušenja.

Dvije trećine ugostiteljskih radnika su stalni pušači, što potvrđuje izraženije navike pušenja kod zaposlenih u ugostiteljskim objektima u usporedbi sa rezultatima pušačkih navika kod odraslog stanovništva u Federaciji BiH. Stalna izloženost dimu cigarete može doprinijeti izraženijim navikama pušenja i smanjiti uspjeh pokušaja odvikavanja. Preko tri četvrtine ispitanika smatra da je izloženost duhanskom dimu od drugih pušača štetna po njihovo zdravlje, prenosi Oslobođenje.

spot_img