20.7 C
Travnik
Utorak, 3 listopada, 2023
NaslovnicaBiHDugoročna prognoza vremena: Početak aprila obilježit će kiše

Dugoročna prognoza vremena: Početak aprila obilježit će kiše

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas vremensku prognozu za kraj marta i prvi dio aprila.

U izvještaju se navodi da će stabilno, sunčano i suho vrijeme preovladavati na prostoru Bosne i Hercegovine do kraja marta.

Jutra u centralnim i sjevernim područjima naše zemlje biće hladna sa mrazom. Jutarnje temperature zraka u ovom periodu kretaće se od -3 do 4, na jugu do 10.

Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 13 i 20 stepeni, a na jugu zemlje i do 24 spetena.

Početkom aprila će doći do povećanja oblačnosti iznad naše zemlje. Prema sinoptičkim kartama od nedjelje (02. aprila) pa sve do subote (08. aprila), očekuje nas nestabilno vrijeme sa kišom.

Izraženije padavine očekuju se u jugozapadnim područjima, a snijeg je moguć samo na visokim planinskim predjelima.

Maksimalne temperature zraka u periodu od početka aprila pa do kraja prognoziranog perioda kretaće se između 10 i 22 stepena. U pomenutom periodu, mraz je moguć samo u centralnim područjima BiH.

Prognoza za proljeće

Proljeće (period 01. mart – 31. maj) 2017. godine na prostoru Bosne i Hercegovine, prema dostupnim prognostičkim materijalima trebalo bi da bude toplije ili nešto toplije u odnosu na prosječne proljetne vrijednosti temperatura zraka.

Iako se očekuje toplije proljeće u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Istovremeno mogući su i kraći izrazito topli periodi.

Hladniji periodi se očekuju u sredinom aprila i početkom maja. Nešto veća pozitivna odstupanja u odnosu na srednju temperaturu zraka u periodu (1981-2010.) očekuju se do kraja marta i početkom aprila.

Srednje minimalne temperature zraka biće za oko 1 stepen veće od višegodišnjeg prosjeka u martu i aprilu. U maju srednje minimalne temperature prema modelima trebale bi biti bliže višegodišnjem prosjeku.

spot_img