16.2 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiH“Sat za planetu Zemlju”: Ugašena rasvjeta na Starom mostu

“Sat za planetu Zemlju”: Ugašena rasvjeta na Starom mostu

Uz najveće svjetske atrakcije, Stari most u Mostaru sinoć je u 20.30 sati utonuo u mrak na sat vremena. Time se Mostar po deseti jubilarni put pridružio globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planet Zemlju”, sa više od 7.000 gradova iz 178 zemalja svijeta u borbi protiv klimatskih promjena, javlja Anadolu Agency(AA).

Uz gašenje svjetala na UNESCO-vom zaštićenom spomeniku, sinoć je na više lokacija u Mostaru upriličen raznolik program s ciljem da se svakom pojedincu prenese poruka da svojim malim akcijama nastoji usporiti klimatske promjene.

U MC Pavarotti održava se stand-up komedija pod svijećama, a Rock škola u Mostaru koja već tri godine podržava ovu akciju na više lokacija u gradu na Neretvi akustikom glazbenih nota donosi poseban ugođaj.

Kako se i ove godine sve skupa dešava u vrijeme održavanja Međunarodne konferencije Model ujedinjenih naroda (MUN), uz učenike Koledža ujedninjego svijeta (UWC) i mladi iz čitave BiH i regije, ali i brojnih zemalja svijeta koji borave u Mostaru, sinoć su se pridružili ovoj akciji, prigodnim programom uz instalaciju svijeća.

Ovogodišnji događaj u gradu na Neretvi organizira WWF BiH u saradnji s Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru i Rock školom Mostar uz podršku Gradske uprave Mostara.

“Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta“, poručio je predstavnik WWF-a u BiH Zoran Mateljak ističući da je cilj ovogodišnje akcije potaknuti konkretne akrivnositi i ljude da razmišljaju kako i na koji način koristimo prirodne resurse.

Mostarci i Mostarke sinoć su pokazali svijest i ugasili svjetla na brojnim građevinama i privatnim objektima te upalili svijeće na sat vremena kako bi pokazali da misle na buduće generacije.

Inače, globalna inicijativa WWF-a „Sat za planet Zemlju“ nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem osvještavanja stanovništva svijeta o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

Sinoć su uz Stari most u Mostaru, zamračeni i Vijećnica Sarajevo, Gradska uprava Doboja, središta Prijedora, Bihaća, Zenice, Zvornika, Goražda, Bugojna, Ljubuškog i drugi bh. gradovi.

spot_img