18 C
Travnik
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
NaslovnicaSvijetKineski zid duži nego što se mislilo

Kineski zid duži nego što se mislilo

Kineski zid je 2.000 kilometara duži nego što se do sada verovalo, ustanovljeno je posle merenja obavljenog modernim instrumentima.

Spomenik kineske i svetske baštine prostire se na 8.851,8 kilometara, što je znatno više od 6.300 kilometara kolika je bila njegova zvanična dužina, zasnovana pre svega na istorijskim, a ne kartografskim podacima.

Kineska narodna poslovica kaže da se “Kineski zid prostire na 5.000 kilometara”, prenose svetske agencije.

Kineski zid ugrožen je na više mesta, zbog izgradnje puteva, projekata ekonomskog razvoja i ekstremnih metereoloških uslova, zaključak je studije koji prenosi list “Čajna dejli”.

Analizu stanja i dužine Kineskog zida sprovela je u periodu od dve godine državna administracija za kulturnu baštinu, korišćenjem GPS uređaja i druge moderne tehnologije.

Tom prilikom otkriveni su delovi zida za koje se nije znalo da postoje, pre svega u zabačenim planinskim i pustinjskim delovima zemlje.

Studija je pokazala da drevno utvrđenje podignuto tokom vladavine dinastije Čin (221-206. pre nove ere) radi sprečavanja invazija plemena sa severa, a potom rekonstruisano pod dinastijom Ming (1386-1644), čini 6.259,6 kilometara zida, 359,7 kilometara šanaca i 2.232,5 kilometara prirodnih barijera (planina, reka).

spot_img