14.6 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetHakeri će izbrisati podatke sa stotina miliona iPhonea?

Hakeri će izbrisati podatke sa stotina miliona iPhonea?

Hakerska grupa “Turkish Crime Family” zaprijetila je Appleu i od ove kompanije traže 75 hiljada dolara u bitcoinima ili nekoj drugoj kriptovaluti ili sto hiljada dolara u bonovima za iTunes, a ako do 7. aprila ne ispune njihove zahtjeve, oni će izbrisati podatke sa stotina miliona iPhonea.

Hakeri tvrde kako imaju korisnička imena i lozinke za više od 550 miliona email adresa za iCloud i me.com domene te će ih iskoristiti za brisanje fotografija, videozapisa, poruka i svih ostalih podataka s telefona korisnika.

Iz Applea korisnike smiruju i kažu kako nije bilo nikakvih hakerskih napada i krađe podataka s njihovih servera, već je riječ o korisničkim podacima kojih su se hakeri dokopali krađom s drugih servisa poput LinkedIna.

Ipak, kako veliki broj ljudi često koristi ista korisnička imena i lozinke za različite servise, dio tih podataka s drugih servisa vjerovatno bi se mogao iskoristiti i za pristup iCloudu nekih korisnika.

Također, prema informacijama novinara ZDneta, čini se kako su se neka korisnička imena i lozinke koje su im hakeri poslali kako bi dokazali da su njihove prijetnje stvarne koristile samo za pristup iCloudu, što su novinari nazvali “anomalijom koju ne mogu objasniti”, odnosno nije jasno kako su se hakeri domogli tih podataka.

Bez obzira jesu li ovo prazne prijetnje s kojima hakeri žele zaraditi novac ili će hakeri zaista (pokušati) izbrisati podatke s nekih telefona, sigurnosni stručnjaci sve korisnike Appleovih uređaja pozivaju na oprez i poduzimanje dodatnih mjera zaštite.

Prvo što je potrebno napraviti jest backupirati sve podatke s uređaja povezivanjem telefona (ili tableta) s računalom, zatim je potrebno promijeniti šifru na iCloudu (preporuča se korištenje složene šifre s malim i velikim slovima, brojevima i znakovima) te, ako već nemate aktiviranu, počnite koristiti opciju dvostruke autentifikacije, odnosno potvrde u dva koraka.

Kada aktivirate ovu opciju, za pristup vašem računu osim šifre bit će potreban i poseban kod koji ćete dobiti porukom – ako hakeri i imaju vaše korisničke podatke, neće imati taj kod tako da bez njega neće moći pristupiti vašem iCloudu i izbrisati vam sve podatke s iPhonea.

spot_img