22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHDeset općina u BiH kojima najviše prijeti opasnost od mina

Deset općina u BiH kojima najviše prijeti opasnost od mina

U općini Čelić jučer je od mine smrtno stradao muškarac nakon što je traktorom ušao u obilježeno minsko polje.

Kako za Fokus.ba navode iz BHMAC-a, i 22 godine poslije završetka ratnog sukoba BiH je najpogođenija zemlja minskim problemom u Evropi. Trenutna veličina sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.091 kvadratnih kilometara ili 2,2% površine BiH.

“U BiH je još uvijek zaostalo više od 80.000 mina. Minski problem prisutan je u 129 opština ili gradova, odnosno 1.398 ugroženih naseljenih mjesta. Kontaminiranost minama direktno utiče na sigurnost oko 545.000 stanovnika ili 15% od ukupnog broja stanovnika BiH. Deset najugroženijih opština u BiH su: Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš”, upozoravaju iz BHMAC-a.

Dodatni problem u ovoj oblasti stvorile su poplave od prije tri godine. Kako ističu iz BHMAC-a najveća minska opasnost kod poplava iz maja 2014. godine u velikoj mjeri bila je prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje i Save.

“Neeksplodirana ubojita sredstva koja su poplave izbacile na obale rijeka predstavljala su veliku opasnost po lokalno stanovništvo. Centar za uklanjanje mina u BiH zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite na terenu su uočili sve opasnosti i iste evidentirali i otklonili”, napominju iz BHMAC-a, te dodaju da je u bh. općinama i gradovima uklonjeno na desetine ručnih bombi, tromblonskih mina, sitne municije i drugih sredstava.

U 2016. godini u BiH je registrovano pet minskih nesreća, dvije deminerske nesreće i jedan minski incident, pri čemu je stradalo 12 osoba, od čega 6 osoba smrtno.

“Od 1992. godine, od mina i kasetne municije u BiH je stradalo 8.379 osoba. U ratnom periodu (1992-1995. godina) stradale su 6.354 osobe, dok je u poslijeratnom periodu stradala 1.751 osoba, od čega 612 osoba smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradalo 127 deminera, od čega 51 deminer smrtno”, zaključuju iz BHMAC-a.

spot_img